MENÜ

Harikasın Sivasspor

Abone Ol Google News

Kuşkusuz Süper Lig'de 18. haftanın en önemli maçıydı. Beşiktaş-Sivasspor mücadelesi... Kritik mücadele Sivasspor’un 2-1'lik üstünlüğü ile sona erdi. Benim içinse sezonunun en önemli maçlarından biriydi bu maç. İki farklı futbol mentalitesine sahip antrenörleri karşı karşıya getirdi. Seyretmekten çok büyük bir haz aldığımı söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Sivasspor Süper Lig'in lideri ve bileğinin gücüyle orada. Oyuncular ve Rıza hoca arasındaki güven, itaat ve futbol mantalitesi tam bir uyum içerisinde. Böyle olunca Rıza Çalımbay'ın futbol karakterini saha içerisinde net görebiliyoruz. Bol yardımlaşma, rakipten daha fazla koşu, basit ama hızlı pas organizasyonu, hücumda hızlı açılma, savunmada hızlı kapanma... Sivasspor takımının altında Rıza hocanın imzasını net görebiliyoruz. Milli Takım'da Şenol Güneş’in, Liverpool’da Jürgen Klopp’un imzalarını gördüğümüz gibi Sivasspor’da da Rıza hocanın imzası var.

Taktik, kondisyon ve mental olarak Sivasspor, ligin en iyi ekibi. 67. dakikada 10 kişi kaldıktan sonraki karşı koyma direnişleri muhteşemdi. Muhteşem bir saha içi baş kaldırışı izledik. Kaosa dönüştürmeden, oyun organizasyonlarını terk etmeden muhteşem bir demonstrasyon gerçekleştirdiler.

Haberin Devamı

Bir çoğumuzun merak ettiği; Sivasspor’un bu başarı grafiği ne kadar daha devam edecek?

Sivasspor ne zaman tökezleyecek?

Benim kanaatimce Sivasspor’un başarısı sezon sonuna kadar devam edecek. Sivasspor, bu teknik ve oyuncu ekibini koruyup yapacağı 1-2 transferlerle Süper Lig'i uzun seneler domine edebilir. Başkan bu oyuncuları Sivas’da tutabilir mi? Bu da başkanın sorunu. Liverpool’un İngiltere’de gerçekleştirdiğini Sivasspor Türkiye’de gerçekleştirebilir.

Neden mi?

Sivasspor tam bir ekip futbolu oynuyor. Başarılarının sırrı; bireysel oyuncuların performansına değil, tüm takımın performansına bağlı. İlk 11'inden 1 ya da 2 oyuncu eksik olması takımın performansını etkilemiyor. Çünkü kendi kapasiteleri çerçevesinde modern futbolun temel gerektirdiklerini takım olarak gerçekleştiriyorlar. Bu da Süper Lig'de başarılı olmaya yetiyor. Her oyuncu, oyuna girdiğinde takım içerisinde karınca intizamında ve çalışkanlığında görevini yerine getiriyor. Star oyuncu yok. Takımın kendisi Star!

Örneğin; Sivasspor’un attığı ikinci gol, nefis bir gol. Fatih’in dikine defans arasına yaptığı asist ve Yatabare’nin önce yalancı koşu yapıp, alan boşaltması, bu boşalan alana asistin gelmesi ve Yatabare’nin topla buluşup golü yapması. Tek kelime ile harika bir organizasyon.

Fatih Aksoy, 1.5 yıllığına Beşiktaş'tan kiralık geldi. Fatih, Beşiktaş’ta kalmış olsaydı kadroya alınmazdı. Süper Lig'in liderinde ilk 11'inde sahaya çıkıyor.. Maçın en güzel ve zeki asistini yaptı.

Diğer bir örnek Sivasspor’un defans bloğu... 2 stoperinden biri Appindangoye ikinci 2. Lig'den gelme, diğeri ise Caner. 2. Lig'e düşen Akhisar’dan. Kalecisi Samassa, Fransa 2. Lig'inden gelme. Bu üçlü Sivasspor’un defansının göbeğinde oynuyorlar.

Sivasspor, Süper Lig'in lideri ve en az gol yiyen ikinci takımı. Bu örnekler çok net gösteriyor ki takım olmak, takım futbolu oynamak başarının temel ilkesidir. Rıza hocanın Sivasspor’la gerçekleştirdiği devrim budur.

Haberin Devamı

Futbolumuzdaki finans krizi de, kulüp bütçeleri arasındaki farkı en aza indirdi. Bu da Sivasspor gibi mütevazi kulüplerin önünü açıyor. Bu da işin maddi ayağı.

Beşiktaş’a gelirsek... Beşiktaş’ın ne oynadığı belli ne de ne yaptıkları. Beşiktaş’ı zor günler bekliyor. Sivasspor’un başarısındaki teknik adam, futbolcu uyumu Beşiktaş’ta sıfır! 26 Ekim’de Fanatik.com.tr’de yayınlanan yazımda Beşiktaş’ın bu günlerini yazmıştım. Beşiktaş’ın geleceğini merak ediyorsanız, o yazımı okumanızı tavsiye ederim ama Beşiktaş benim öngördüğümden daha zor bir süreç geçirecek. Ligi ilk dörtte bitirirlerse çok büyük bir başarı yakalamış olurlar.

Benim tahminim Beşiktaş'ın sezon sonunda ligi ilk altının dışında olacağı. İkinci yarının sürpriz takımı Göztepe olacak diyorum. Göztepe’nin, Alanya ve Galatasaray’ın arasından sıyrılıp ilk altıya girmesi zor olacak. Beşiktaş camiasına sabırlı günler diliyorum.

YORUM YAZ