MENÜ

‘Sporculara markalarını yönetmeleri konusunda destek veriyoruz'

Abone Ol Google News

Yusuf Yazıcı, Nuri Şahin, Cedi Osman, Furkan Korkmaz gibi sporculara kariyer yönetim danışmanlığı veren Possible’ın Kurucusu Okan Can Yantır, “Bu ülkeden dünya markası sporcular çıkarmak hayaliyle yola koyulduk" dedi.

Haberin Devamı

Sporcu kariyer yönetim ajansı neler yapar?

Sporcuların iki yaşamı var. Birisi saha içi. Orada yıllardır alışık oldukları şeyleri yapıyorlar; antrenman, maç, seyahat ve dinlenme. O alanda aldıkları kararlar bir refleks halini almış durumda. Çünkü yıllar boyunca aynı şeyleri yapıyorlar ve orayı yönetmek konusunda uzmanlaşıyorlar. Ama bir de insanın saha dışı yaşamı var. Sporcular aslında bir gösteri dünyasının kahramanları olmaya başladı. Biz bu yeni dünyada sporculara marka ve iletişim dünyalarını doğru yönetmeleri konusunda destek veriyoruz. Aslında biz bir sporcuya “Bu dünyaya nasıl bir iz bırakmak istiyorsun?” diye soruyoruz. Saha içi performansıyla, saha dışı yönetimini birleştirip bu dünyaya güçlü ve doğru bir iz bırakmasına katkı veriyoruz.

Sporcu marka mıdır?

Potansiyel bir markadır demek çok daha doğru. Bu hayatta hepimizin sporla ufak veya büyük bir anısı var. Hatta hepimizin ufak efsaneleri bile var. Kimimiz mahalle arasında çok iyi futbol oynardık ama şans verilmemiştir. Kimimiz basketbolda efsaneler yazarken üniversite sınavı yüzünden devam edememişizdir… Spor insanın kendini en kolay özdeşleştirebildiği dünya aslında. Misal okul yıllarında oyunculuk yapmış, o eğitimi almış olanlarımız azınlıktır ama hepimiz, iyi veya kötü, mahalle arasında bir spor branşını yapmışızdır. Bu yüzden insanlar profesyonel sporculara, içinde biraz da hayranlık ve öykünme duygusuyla yaklaşıyor. Doğru iletişim teknikleri ve doğru projelerle ilerleyen sporcular da marka olma sürecinde avantaj yaratıyor.

Haberin Devamı

Şu anda danışmanlık verdiğiniz sporcular kimler?

Futbolda Nuri Şahin ve Yusuf Yazıcı. Basketbolda Cedi Osman, Furkan Korkmaz ve Cansu Köksal. Voleybolda Bahar Toksoy Guidetti. Okçularımız Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz. Olimpik cimnastikçimiz Ferhat Arıcan. Bunun dışında Ergin Ataman, Giovanni Guidetti ve Abdullah Avcı ile de çalışıyoruz.

Bir sporcu markalaşma yolunda neler yapmalı?

Öncelikle karar vermeli. Çünkü profesyonel bir ekiple çalışmaya başladığınızda hayatınıza planlama, projelendirme, toplantılar gibi süreçler giriyor. Biz çalıştığımız tüm isimlerin sadece bugününü ve kısa geleceğini kurgulamıyoruz. 5 yıl sonra, 10 yıl sonra hatta aktif sporculuğu bıraktıktan sonraki yaşamı üzerine de çalışıyoruz. Dolayısıyla bu uzun soluklu bir süreç ve işin sırrı karşılıklı güven. Sporcunun kariyer ekibine güveni ne kadar yüksek olursa sürecin başarılı yönetilme ihtimali o kadar artar. Biz çalıştığımız her isme bir yol haritası belirliyoruz ve tüm adımlarımızda “sürdürülebilirlik” esasını gözetiyoruz. Her aksiyonumuzun gelecekle bir bağının olmasına gayret ediyoruz. Misal Cedi Osman’la iki yıllık UNICEF çalışmalarımızın sonunda bu sene “İyi Niyet Elçisi” ilan edildi. Giovanni Guidetti ile “Yarının Sultanları” için yola çıkarken bir seferlik değil uzun yıllar ayakları üzerinde durabilecek bir sistem kurguladık. Furkan Korkmaz yaz aylarında Türkiye’nin kültürel varlıklarını tanıtmak için antik şehirlerimizi gezip GoTurkey ile eşgüdümlü olarak takipçileriyle paylaştı. Bu aktiviteleri devam ettirip Furkan’ın ülkesinin kültürel değerlerini yurt dışında tanıtan bir elçi olmasını hedefliyoruz. Bir sporcunun markasını yönetmesi sürecinde en dikkat etmesi gereken şey bu sürecin içindeki tüm faktörlerin eşgüdümlü olarak yönetiliyor olması. Bunu bir kimlik ve mesaj ve onu besleyen stratejiler bütünü gibi düşünmek gerekiyor.

Haberin Devamı

LeBron James ve Cristiano Ronaldo…

Ben sporcu olarak bakıyorum, branş ayırımı yapmadan. Tabii şu anda baktığınızda LeBron James hem saha içi performansı hem saha dışı yönetimi ve yatırımlarıyla çok başarılı. Hepimizin aklına ilk gelen isimlerden olan Cristiano Ronaldo’yu eklemeden olmaz. Andres Iniesta çok başarılı bir yönetim gösteriyor. Yine Gerard Pique farklı alanlardaki doğru yatırımlarıyla ön plana çıkıyor. Hiç göz önünde değildir ama bir zamanların olimpiyat şampiyonu Avustralyalı Stephanie Rice spor kariyeri sonrası çok başarılı bir yönetim gösteriyor.

YORUM YAZ