MENÜ

Efe Aydın: ‘Amacımız keşfedilmeyen yetenek kalmaması'

Abone Ol Google News

Futbolseverlerin Türkiye ve dünyanın her yanındaki yetenekli oyuncuları tespit edebileceğini ve kulüplerin de bu olanaktan yararlanabileceğini fark ettiklerini söyleyen Scoutium’un CEO’su Efe Aydın, sonrasında bu fikirle Scoutium’u kurduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Scoutium’un bir mobil uygulama olduğunu anlatan Aydın, “Dileyen herkes uygulamaya girip üye olabiliyor. Amaçlarımızdan birisi de keşfedilmeyen yetenek kalmaması” dedi.

Şu anda tüm kulüplere, 50 farklı şehirde, 200 kişilik bir ekip kurma şansı sunduklarını ifade eden Aydın, “Kulüpler sisteme, takım ya da oyuncu analizi başına ücret ödeyerek kullanabiliyor, aynı zamanda Scoutium’un 400 binin üzerindeki oyuncu veri tabanında, kendilerine uygun oyuncuları, filtreleme yaparak bulabiliyor” diye konuştu.

Efe Aydın: ‘Amacımız keşfedilmeyen yetenek kalmaması

Takım analizleri

Kulüplerin, sisteme üye olarak; IPSO (Uluslararası Profesyonel Scouting Kurumu) sertifikası sahibi 200 Scoutium üyesi futbolseverin yaptığı oyuncu analizlerini görüntüleyebildiğini dile getiren Aydın, “Örneğin, 25 yaşından genç, sağ ayağını iyi kullanabilen ve hızlı bir sol bek filtrelemesiyle, Türkiye’nin her yanında bu özelliğe sahip oyuncuları filtreleyebiliyor. Aynı zamanda, yaptığımız takım analizlerini görüntüleyerek, maçlarına daha hazır bir şekilde çıkabiliyorlar” dedi. Aydın, şöyle devam etti: “Futbola gönül veren yetenek avcılarımız sayesinde futbolcular da kulüplere daha rahat ulaşıyorlar. Futbolcular, kendi maçlarına Scoutium üyelerini çağırarak veya halihazırda yapılmış analizlerini sistem üzerinde açtırarak, kulüplere ulaşma şansı yakalıyorlar.”

Haberin Devamı

‘Transferlere aracı oluyoruz’

Efe Aydın, keşfedilmesine katkı sağladıkları genç yetenekleri şöyle anlattı: “Karşıyaka Kulübü, transfer yasağı aldığında, sadece altyapısına transfer yapabilir durumdaydı. Kendileriyle görüştük, sistemi çok beğendiler ve filtreleme özelliğini kullanarak Berat İş’e ulaştılar. Berat şu anda Karşıyaka altyapısının gözde oyuncularından birisi. Bu bizim aracı olduğumuz onlarca transferden birinin hikayesiydi. Ankara Demirspor ile geçen sezon görüştüğümüzde, sistemimizde henüz takım analizi faaliyetimiz yoktu. İlk denememizi oynayacakları Sancaktepe deplasmanı öncesinde yaptık. Yaptığımız Sancaktepespor analizi ile maça hazırlanan Ankara Demirspor, büyük bir sürpriz yaparak maçı kazandı ve sezon sonunda 1 puan farkla kümede kaldı.”

Efe Aydın: ‘Amacımız keşfedilmeyen yetenek kalmaması

‘Yüzlerce futbolcuyu izleyebilme imkânı sunuyoruz’

4 gencin hayali olarak kurulan Scoutium’un şu anda 200 bin futbolseveri toplamış bir sosyal platform haline geldiğini söyleyen Efe Aydın, şu bilgileri verdi: “Scoutium ekibi şu anda 27 kişiye ulaştı. Şu an 40’ın üzerinde kulüp Scoutium’u aktif olarak kullanmakta. Günün sonunda gelmek istediğimiz nokta dünyanın her yerinde ve her sporda tüm yetenekli sporcuların, Scoutium çatısı altında keşfedilmesini sağlayan bir platform olmak.” Efe Aydın, kulüplerin neden Scoutium’u kullanması gerektiğini ise şöyle anlattı: “Bunu 4 maddeyle özetleyebiliriz. İlki futbolcuları herkesten önce keşfetme fırsatı ve daha düşük transfer ücretleri sunuyoruz. İkincisi Türkiye’nin her yerindeki futbolcu ve takım analizlerine 48 saat içinde tek bir platform üzerinden erişim imkânı sağlıyoruz. Üçüncüsü bir futbolcu ya da takım izlemede yüzde 50 tasarruf sunuyoruz. Ve sonuncusu bu sistem ile anında yüzlerce futbolcuyu izleyebilme imkânı tanıyoruz.”

Haberin Devamı

Efe Aydın: ‘Amacımız keşfedilmeyen yetenek kalmaması

‘Dünya markası olmak istiyoruz’

Scoutium’un gelecek planlarında üst ligler ve yurt dışı pazarlarının yer aldığını belirten Efe Aydın, şöyle devam etti: “Bizim için bu yılın anahtar hedefi globalleşmek. Türkiye’den çıkıp, bir dünya markası olmak istiyoruz. Şu anda hangi ülkede faaliyet göstermenin bizim için avantajlı olacağı üzerine yoğun olarak araştırmalar yapıyoruz. Ve bu yılki hedefimiz gelirimizin belirli bir oranının yurtdışından gelmesi olacak. Birçok genç oyuncu, Scoutium üzerinden kulüpler tarafından keşfedildi. Aynı genç yeteneğin, Scoutium üzerinden İngiltere gibi ülkelerdeki kulüplere ulaşması, en büyük amaçlarımızdan birisi.”

YORUM YAZ