MENÜ

80. Dakika ve Sonrası

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Son dakikaları iyi oynamayı, o anlarda maçı kazanmayı ya da kaybetmeyi açıklayabileceğimiz birçok neden var. İç saha ya da taraftar baskısı, oyuncuların fiziksel olarak diri kalabilmesi (kadro derinliği), mental güçlülük, bazılarının yaşlılık diğerlerinin tecrübe diye adlandırdığı yüksek yaş ortalaması bunlardan birkaçı. Spor Toto Süper Lig’de şampiyonluk yarışı kıyasıya devam ederken gelin İstanbul’un üç adayının 80. dakika ve sonrasında kazandığı/kaybettiği puanlara bakalım.

Geçen sezon Ersun Yanal’ın Fenerbahçe’si hakkında sıkça konuşulan noktaların başında son dakika golleri geliyordu. İsmail Kartal’ın takımı belki maç içerisinde uzun süreler geçen sezonki baskısını rakip kalede hissettiremiyor ama son dakikaları oynamakta oldukça başarılı oldukları kesin. Fenerbahçe bu sezon son 10 dakikalarda tam 19 puan kazandı, kaybettiği puan ise 5. Bu 19 puan’ın 4’ü derbilerde (Galatasaray maçı Kuyt ve Beşiktaş maçı Sow) kazanıldı, 2’si (Galatasaray maçı Sneijder) yine derbilerde yitirildi. İç saha-deplasman ayrımına baktığımızda ise Şükrü Saraçoğlu’nda kazanılan 15, kaybedilen 1 puan; dış sahada ise kazanılan 4, kaybedilen 4 puan var.

Galatasaray bu sıralamada ikinci konumda. Kazandıkları 13 puanın yanında kaybettikleri 4 puan var. Türk Telekom Arena’da 9 puan kazanıp sadece Başakşehir maçında 2 puan bırakırken, deplasmanda 4 puan kazanıp 2 puan bıraktılar. Puan getiren gollerde Sneijder (Fenerbahçe), Umut (Kasımpaşa), Burak (Gaziantepspor), Selçuk (Eskişehirspor ve Torku Konyaspor), Emre Çolak (Bursaspor) ve Hakan Balta’nın (Gaziantepspor) imzası var.

Son 10 dakikalarda en az puan toplayan ve en çok puan kaybeden takım ise Beşiktaş. SlavenBiliç’in öğrencileri kırılma anlarında 9 puanı hanesine yazdırırken 6 puanı ise rakiplerine bıraktı. Ev sahibi sıfatıyla çıktığı mücadelelerde 5 puan kazanan siyah-beyazlılar, 2 puan kaybetti. Deplasmanlarda ise 4 puan kazanıp 4 puan bıraktı.

Üç takımın kazandığı ve kaybettiği puanlar toplandığında Fenerbahçe son 10 dakikalarda 14, Galatasaray 9 ve Beşiktaş 3 puan kazanmış oluyor. Yani sarı-lacivertlilerin şu anda şampiyonluk yarışında olmalarının temel nedenlerinden bir tanesi son dakikaları rakiplerine göre çok daha iyi oynayabilmeleri. Beşiktaş için ise durum tam tersi. Takımdaki şampiyonluk yaşamış oyuncu sayısının azlığı, maç temposunun getirdiği fiziksel yorgunluk ve stadyum yokluğu bu noktada siyah-beyazlıların elini zayıflatmış gözüküyor. Galatasaray ise bu anlamda dalgalı bir sezon geçirse de son iki iç saha maçında kazandığı 4 puan ile ligin en kritik anında zirveyi ele geçirmeyi başaran bir profil sergiliyor.

Yürekten oynamak, şampiyonluk yolundaki önemli kriterlerden bir tanesi. Ancak ligin boyu kısalıp sona yaklaştıkça takımın ağırlık merkezi göğsün sol tarafından kafaya kaymak zorunda. Son 4 haftada şampiyonu enerjisi değil, soğukkanlılığı belirleyecek. Bu yüzden de Galatasaray’ın Sneijder’e, Beşiktaş’ın DembaBa’ya, Fenerbahçe’nin de Webo’ya her zamankinden daha çok ihtiyacı var.

Not: Hesaplamalar son 10 dakikalarda gelen gollerin maçın skoruna ve takımların alacağı puan etkisi üzerinden hesaplanmıştır. Örneğin beraberlikle devam eden bir karşılaşmada atılan gol +2, yenilen gol -1 puan olarak kabul edilmiştir.

YORUM YAZ