MENÜ

Corona virüsten korunmak için ne yapmalıyız? Türkiye'de Corona virüs...

Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) nedeniyle yaşanan can kaybı ve vakalar binleri aşarken virüse dair merak edilen konular da arttı. Özellikle Corona virsünün belirtileri ve bulaşma şekli konuşulan konular arasında. Peki, Corona virüsü belirtileri neler? Corona Virüsü nasıl bulaşıyor? Corona virüs havada asılı kalarak bulaşır mı? Açık havada Corona virüs bulaşır mı? Corona virüs biyolojik silah mı? Corona Virüsten nasıl korunabiliriz? Sıcak su, sirke ve tuz Corona virüse karşı etkili mi? Corona virüs yazın biter mi? Maske ve eldiven Corona virüste işe yarar mı? İşte tüm bu soruların cevabını Oxford Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü Biyofizik Uzmanı Dr. Erdinç Sezgin açıkladı...

Corona virüsten korunmak için ne yapmalıyız? Türkiye'de Corona virüs...

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Antarktika hariç tüm kıtalara ve 120’den fazla ülkeye yayılan Kovid-19 ile mücadelede doğru bilgi oldukça önemli.

Haberin Devamı

Oxford Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü Biyofizik Uzmanı Dr. Erdinç Sezgin, Corona virüsü ile ilgili merak edilen tüm soruları editörümüz Onur Durmuş'a anlattı.

İşte Corona virüsle ilgili merak edilenler ve cevapları:

Videoları izlemek için aşağıdaki başlıkları tıklayın!

ANTİBİYOTİĞİN, CORONA VİRÜS ÜZERİNDE ETKİSİ VAR MI?

CORONA VİRÜS BİYOLOJİK SİLAH MI?

MASKE VE ELDİVEN KULLANIMI CORONA VİRÜSTEN KORUNMAYI SAĞLAR MI?


CORONA VİRÜS İÇİN AŞI BULUNDU MU?


BİREYSEL OLARAK NASIL ÖNLEMLER ALMALIYIZ?


VİRÜSÜN YAYILMASINDAN GENLERİN ETKİSİ VAR MI?


SİRKE, SICAK SU VE TUZ CORONA VİRÜSLE MÜCADELEDE ETKİLİ Mİ?


KİMSENİN OLMADIĞI AÇIK ALANLARA GİDİLEBİLİR Mİ?


CORONA VİRÜSTEN HERKES ETKİLENECEK Mİ?


TÜRKİYE, CORONA VİRÜSE KARŞI MÜCADELEDE BAŞARILI SÜREÇ İZLİYOR MU?


İBUPROFEN KORONA VİRÜSÜ GÜÇLENDİRİYOR MU?

HAVALAR ISININCA CORONA VİRÜS TEHLİKESİ BİTER Mİ?

Merkezi Çin’in Wuhan kenti olan Corona virüsü salgınında şu ana kadara yüzlerce insan hayatını kaybetti. Çin başta olmak üzere tüm Dünya'da büyük paniğe sebep olan corona virüsü için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her gün açıklamalarda bulunuyor. Türkiye'deki Corona virüs vakalarında hızlı bir artış söz konusu. Pek Corona virüsü konusunda doğru bilgilere sahip miyiz?

Corona virüs hakkında merak edilenler?

İnsanlar, Coronavirüs nedir? ,Covid-19 hastalığının belirtileri nelerdir?, Coronavirüsler nasıl bulaşır?, COVID-19, şikayeti olmayan kişilerden bulaşabilir mi?, Corona virüsü grip ya da soğuk algınlığından farkı nasıl anlaşılır?, Coronadan korunmak ve yayılmasını önlemek için yapılması gerekenler nelerdir, Coronanın tedavisi var mıdır?, Hastalığın kuluçka süresi ne kadardır?, COVID-19 hastalığına neden olan virüs, cansız yüzeylerde ne kadar süre yaşayabilir?, Yeni tip Coronavirüse karşı yapılmaması gereken şeyler var mı? gibi soruların cevabını arıyor.

Haberin Devamı

ERDİNÇ SEZGİN KİMDİR?

Dr. Erdinç Sezgin 11 Mart 1985 tarihinde doğmuştur. 2004 yılında İstanbul Yeditepe Üniversitesi’nde Genetik ve Biyomühendislik eğitiminin ardından Almanya Dresden’de doktora yapmıştır. Ardından Max Planck Hücre Biyolojisi ve Genetiği Enstitüsü’nde bir yıllık deneyiminin takibinde Avrupa Birliği Burs Programları yardımıyla Oxford Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmalara başlamıştır ve hala devam etmektedir. Araştırma projeleri, bağışıklık sistemi hücrelerinin nasıl çalıştığını fizik metodları kullanarak anlamak üzerinedir. Yüksek çözünürlüklü mikroskoplar ve sentetik biyoloji kullanarak kanserle savaşan T-hücreleri ve alerjiye sebep olan mast hücrelerinin moleküler düzeyde nasıl çalıştığını anlamayı amaçlamaktadır. Girişimci kişiliği ve başarılı çalışmaları sayesinde iki kere Excellence Ödülü, Oxford Görüntü Ödülü ve benzeri bir çok ödül almıştır. Ayrıca Science Matters, Journal of Physics Communications’da editörlük yapmaktadır.

Önemli makalelerinden bir kaçı;

♣’’Measuring nanoscale diffusion dynamics in cellular membranes with super-resolution STED-FCS” E. Sezgin*, F.Schneider, S.Galiani, I.Urbancic, D. Waithe, C.Lagerholm, C. Eggeling* Nature Protocols, (2019)

Haberin Devamı

♣ ”Reconstitution of immune cell interactions in free-standing membranes” E. Jenkins, A.M. Santos, J.H. Felce, D. Hatherley, M.L. Dustin, S.J. Davis, C. Eggeling, E. Sezgin* Journal of Cell Science, (2018)

♣”The mystery of membrane organisation: composition, regulation and roles of lipid rafts” E. Sezgin, I. Levental, S. Mayor, C. Eggeling Nature Reviews in Molecular Cell Biology, 18(6), 361-374, (2017)

♣”Phosphatase exclusion- and aggregation-based FcepsilonR1 triggering cooperate to broaden mast cell and basophil reactivity” J.H. Felce*, E. Sezgin*, M. Wane, H. Brouwer, M. Dustin, C. Eggeling, S.J. Davis Science Signalling, 11(561), (2018)

YORUM YAZ