MENÜ

Corona virüs ve Antibiyotik! Oxfordlu Türk bilim insanı uyardı...

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada korku ve paniğe neden olan Corona Virüsü ile ilgili merak edilenleri, Oxford Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü Biyofizik Uzmanı Dr. Erdinç Sezgin, Fanatik takipçileri için cevapladı. Sezgin, 11 bölümden oluşan röportaj dizisinin ilkinde, Corona virüsü üzerinde antibiyotiklerin etkisi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Dünyanın üstüne karabasan gibi çöken Corona virüs hakkında son dakika haberleri peş peşe gelirken endişeli bekleyiş sürüyor. Özellikle İtalya'yı vuran Çin menşeili Corona virüs salgını hakkında pek çok şey konuşuluyor ve merak ediliyor. Korona virüsünden korunma yolları nelerdir, Corona virüsü belirtileri nelerdir, Corona virüste son durum ne? gibi sorular merak edilenlerin başında geliyor.

Haberin Devamı

Biz de Covid-19 virüsüyle ilgili merak edilenleri Oxford Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü Biyofizik Uzmanı Dr. Erdinç Sezgin’e sorduk. Erdinç Sezgin, 11 bölümden oluşan söyleşimizin ilk bölümünde, “Antibiyotiklerin Corona virüsü üzerinde etkisi var mıdır? sorusunun cevabını aldı.

Antibiyotikler virüslerle mücadelede işe yaramayacaktır!”

Konuşmasına virüsler ile bakteriler arasındaki farkları açıklayarak başlayan Dr. Erdinç Sezgin, “Bugünlerde Corona virüsü ile ilgili birçok söylem mevcut. Hatta antibiyotik stoklayanların olduğunu bile duyduk. Bakteri ve virüs birbirinden çok farklı şeyler. Antibiyotikler tamamen bakterileri hedef alan ilaçlar. Antibiyotikler virüslerde işe yaramaz. Bakteri küçük ve tek hücreli, kendi başına çoğalabilen ve hayatını sürdürebilen bir canlıyken virüsler ise tek başına bölünüp çoğalamıyor. Virüsün çoğalabilmesi için insan ve hayvan vücudu gibi başka bir canlı hücreye ihtiyacı var. Virüsle savaş oldukça zor! Bu yüzden antibiyotik kullanımı virüslerde işe yaramayacaktır. “ ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Corona virüsü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gündeme oturdu. İnternette ve sosyal medyada yer alan bilgi kirliliği ise, insanların kafasının karışmasına neden oluyor. Oxford Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü Biyofizik Uzmanı Dr. Erdinç Sezgin, Corona virüsü ile ilgili merak edilen tüm detayları Fanatik takipçileri için editörümüz Onur Durmuş'a cevapladı. İşte yayınlanacak olan diğer bölümlerin konu başlıkları:

-CORONA VİRÜS BİYOLOJİK SİLAH MI?

-MASKE KULLANIMI CORONA VİRÜSTEN KORUNMAYI SAĞLAR MI?

-CORONA VİRÜS İÇİN AŞI BULUNDU MU?

-CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN BİREYSEL OLARAK NASIL ÖNLEMLER ALMALIYIZ?

-VİRÜSÜN YAYILMASINDAN GENLERİN ETKİSİ VAR MI?

-SİRKE, SICAK SU VE TUZ CORONA VİRÜSLE MÜCADELEDE ETKİLİ Mİ?

-KİMSENİN OLMADIĞI AÇIK ALANLARA GİDİLEBİLİR Mİ?

-CORONA VİRÜSTEN HERKES ETKİLENECEK Mİ?

-TÜRKİYE, CORONA VİRÜSE KARŞI MÜCADELEDE BAŞARILI SÜREÇ İZLİYOR MU?

-İBUPROFEN KORONA VİRÜSÜ GÜÇLENDİRİYOR MU?


ERDİNÇ SEZGİN KİMDİR?

Dr. Erdinç Sezgin 11 Mart 1985 tarihinde doğmuştur. 2004 yılında İstanbul Yeditepe Üniversitesi’nde Genetik ve Biyomühendislik eğitiminin ardından Almanya Dresden’de doktora yapmıştır. Ardından Max Planck Hücre Biyolojisi ve Genetiği Enstitüsü’nde bir yıllık deneyiminin takibinde Avrupa Birliği Burs Programları yardımıyla Oxford Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmalara başlamıştır ve hala devam etmektedir. Araştırma projeleri, bağışıklık sistemi hücrelerinin nasıl çalıştığını fizik metodları kullanarak anlamak üzerinedir. Yüksek çözünürlüklü mikroskoplar ve sentetik biyoloji kullanarak kanserle savaşan T-hücreleri ve alerjiye sebep olan mast hücrelerinin moleküler düzeyde nasıl çalıştığını anlamayı amaçlamaktadır. Girişimci kişiliği ve başarılı çalışmaları sayesinde iki kere Excellence Ödülü, Oxford Görüntü Ödülü ve benzeri bir çok ödül almıştır. Ayrıca Science Matters, Journal of Physics Communications’da editörlük yapmaktadır.

Haberin Devamı

Önemli makalelerinden bir kaçı;

♣’’Measuring nanoscale diffusion dynamics in cellular membranes with super-resolution STED-FCS” E. Sezgin*, F.Schneider, S.Galiani, I.Urbancic, D. Waithe, C.Lagerholm, C. Eggeling* Nature Protocols, (2019)

Haberin Devamı

♣ ”Reconstitution of immune cell interactions in free-standing membranes” E. Jenkins, A.M. Santos, J.H. Felce, D. Hatherley, M.L. Dustin, S.J. Davis, C. Eggeling, E. Sezgin* Journal of Cell Science, (2018)

♣”The mystery of membrane organisation: composition, regulation and roles of lipid rafts” E. Sezgin, I. Levental, S. Mayor, C. Eggeling Nature Reviews in Molecular Cell Biology, 18(6), 361-374, (2017)

♣”Phosphatase exclusion- and aggregation-based FcepsilonR1 triggering cooperate to broaden mast cell and basophil reactivity” J.H. Felce*, E. Sezgin*, M. Wane, H. Brouwer, M. Dustin, C. Eggeling, S.J. Davis Science Signalling, 11(561), (2018)

ONUR DURMUŞ

YORUM YAZ