MENÜ

Yayın ihalesinde ‘dişlerimizin izini’ göreceğiz

Abone Ol Google News

Yazılarımda zaman zaman kullandığım çok güzel bir deyim var:

Haberin Devamı

“Dünya çiğnediğin bir sakız parçasıdır, dişlerinin biçimini alır."

500 milyon dolarlardan 100 milyon dolarlara düşen Futbol Yayın İhalesi ile ilgili 5 firma sözleşme aldı.

Teklif verme süresi 14 Şubat’ta doluyor, sürecin de 28 Şubat’ta tamamlanması bekleniyor.

İhaleyi TFF’nin erteleme, iptal etme hakkı bulunuyor.

Bu kadar teknik bilgiden sonra gelelim sadede..

Yıllardır ‘şüphenin kemirdiği ve hakemler üzerinden dövülerek şekil alan ‘ Türk futbolunun 2016’da dönemin TFF Başkanı Yıldırım Demirören zamanında yapılan ihaleden sonra bu kez yeniden tartıya çıkacak.

2017-2022 dönemini kapsayan yayın ihalesi 500 milyon dolara yükselerek Türk futbolunu Avrupa’nın en pahalı 6. lig yapmıştı.

2022-2024 arasında da ihale yapılmadan aynı yayıncı kuruluşla devam kararı alınmıştı..

Hoş geçen sürede ‘evde ki hesap hiç bir zaman çarşıya uymamış’ kulüplere sanırım 1 veya 2 yıl 500 milyon dolar ödeme yapıldı.

Yayıncı kuruluşun ‘kaçak yayınların önüne geçemiyoruz, marka değeri düşüyor, zarar ediyoruz’ söylemlerinin ardından Covid süreci derken iyice kuşa dönen yayın geliri 2024 yılında 100 milyon dolarlara kadar geriledi..

Haberin Devamı

Bir türlü maç günü geliri, sponsorluk gelirlerini büyütemeyen ve yayın gelirini toplam gelirleri içerisinde ki payını yüzde 80’lerden aşağıya düşüremeyen Anadolu kulüpleri için hayati derece de önemli yayın ihalesi aslında “Türk futbolunun karnesi” de olacaktır.

Yayın ihalesine girecek firmalar beklentileri değil gerçekleri satın alırlar. Hesap kitap yapmadan milyon dolarların havada uçuşacağını sanmıyorum.

Türk futbolunun kulüplerden, medyasından, hakemlerine, taraftarından Federasyon’una hepimiz için ‘marka değerinin’ ölçüm yeri olacaktır.

12 yıl aradan sonra kamunun ( Spor Toto) isim sponsorluğunda ki futbol liglerimiz -TFF’nin başarı hanesine yazılır- Trendyol ile yapılan işbirliği ile çok önemli bir gelişme olmuştur.

Montella ile Avrupa Şampiyonası’na katılacak olmamız ve şampiyona da da iddialı bir konumda kamuoyunda oluşan beklenti marka değerimize pozitif etki yaratmıştır.

Öte yandan ‘hakem yumruklama’, ‘takımı sahadan çekme’ ve ‘futbolu güzellikleri ile değil hakem hataları üzerinden’ tartışılan bir iklimde yayın geliri ne olacak?

Ürün kulüplerin, kulüplerin kendi ürünlerini koruması beklenir.

Bir çiftçi ürettiği muzu, patatesi kötüleyerek ne elde edebilir.

Bir çiftçinin kendi ürününü kötülediğini gördünüz mü hiç?

Türk futbolunu korumak elbette Futbol Federasyonu’nda birinci önceliğidir. Aynı şekilde liglerin ‘marka değeri’ni korumak kulüplerin de birinci önceliği olmalıdır. Buna zarar verecek kulüp başkanları ve yöneticiler ile ilgili Kulüpler Birliği de ‘etik kurallar’ koymalıdır.

Amerika Basketbol Ligi NBA’de bu ‘etik kurallar’ çerçevesinde alkollü araç kullanan kulüp başkanları dahi yaptırımlarla karşılaştı. Çünkü NBA’nin marka değeri her şeyin üstündeydi ve kimsenin buna zarar vermesine izin verilmeyecekti.

Böylece TFF’de hak mahrumiyeti ve parasal cezalarla kulüplerin jandarması rolünden kurtulmuş olur ..

Haberin Devamı

Yazımın başında ki söze dönerek hükmümüzü verelim:

‘Yayın ihalesi bizim yıllardır çiğnediğimiz sakız parçasıdır, dişlerimizin izini alacaktır. “

YORUM YAZ