MENÜ

Türk sporuna radar

Abone Ol Google News

İşin doğrusu ne zaman bir Çalıştay yapılacağını duysam hemen aklıma “hamur yoğurmak istemeyen kadın akşama kadar un eler” sözü gelir. Sözü de çalıştaylara getirir ve şöyle derim: Hamur yoğurmak istemeyen yönetici konuyu Çalıştaylara havale eder... Aslına bakarsanız ‘Spor Kulüpleri ve Federasyonları Çalıştayı’ yapılacağını ilk öğrendiğimde de aklıma bu söz gelmedi değil... Bir yandan yıllardır futbol ekonomisinde yaşanan krizler ile dayanaksız sala binmiş giden kulüplerimiz diğer yandan da yaz ve kış olimpiyatlarına hazırlanan 60’ın üstünde özerk spor federasyonları ile Spor Bakanlığının aynı gemide aynı hedefe doğru yol almasının zorluğu.

Haberin Devamı

Onlarca sorun var

Amatör spor, okul sporları, şirketleşme, marka yaratma, tesisleşme, pazarlama ve sponsorluk, kulüplerin mali disiplini, spor federasyonlarının hukuki yapıları gibi onlarca sorun var Türk sporunda. İşte Çalıştay’da bu sorunların çözüm yolları aranacak. 2 günü futbola diğer 3 günde Sporun diğer tüm konularının görüşülecek olması bana bir Spor Şurası hissi verdi. En son 2008 yılında Spor Şurası yapılmıştı. Bence bu Çalıştay geçen dönemde Türk Sporunun içinden geçtiği süreci ve geleceğe yönelik oluşturacağı stratejilerinin belirlenmesinde önemli bir rol üstlenecek.

Haberin Devamı

Devletin rolü!

Türk sporunun yönetmek, Türk sporuna yön vermek, Türk sporuna pusula oluşturmak göründüğünden daha zordur. Çünkü ülke sporumuzda her şeyi devletin yapması, her sorunu devletin çözmesi beklenir. Halbuki kamu sporu yöneten değil yol gösteren, yön veren ve denetleyen bir işlev içerisinde olması gerekir. Öyle ki yazımı kaleme alırken bir yandan da Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un basın toplantısını dinlerken konuşmasının içinde kaç kez ‘devlet’ geçtiğini sayamadım. Zaten Çalıştay’ın en önemli konu başlıkları arasında ‘Türk Futbolunun Geleceğinde Devletin Rolü’ ve “Türk Sporunda Devletin Rolü” yer almasının nedeni de kamu ile özel spor sisteminin hiyerarşik olarak nerede duracaklarının belirlenmesi olacaktır.

Gündem belli

Bakalım bu çalışma ışıldak gibi Türk sporunun bir yönündeki problemleri mi çözmeye yönelik olacak, yoksa kör noktaları az olan ve her yöne açık bir radar gibi bir çok sorunu mu çözecek? Çalıştay gündemine baktığımda Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun sporun tüm aktörleri ile Türk sporunun geleceği için pusula arayışını radara benzetiyorum. Haydi hayırlısı..

YORUM YAZ