MENÜ

Kadın futbolunda ‘ bir şeyler kımıldıyor’

Abone Ol Google News

İtalyan filozofu Papini, Einstein'la yaptığı bir konuşmada diyor ki, "Rölativite, evren, fizik, teoriler... Ben bunlardan bir şey anlamıyorum. Siz en büyük fizik âlimi olarak evren hakkında herkesin anlayabileceği şekilde çok kısa olarak bütün bunları ifade eder misiniz?" Einstein derin derin düşünüyor ve "Bütün fizikî olayları tek bir cümlecikle ancak şöyle özetleyebilirim: Bir şey kımıldıyor!"

Haberin Devamı

Kadın futbolunda ne oluyor diye sorsalar herhalde en doğru cevap Einstein'ninki gibi "Bir şeyler kımıldıyor" olurdu.
Yıllar var ki her spor adamının, her spor yöneticisinin ya da her medya mensubunun yıllardır Türk kadını için söyledikleri klasik demeçler ve yazılar olurdu: "Türk sporunda kadın odaklı politikalar oluşturuyoruz( Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu)

Kadın futbolunda ligleri başlatacağız. ( TFF eski Başkanı Nihat Özdemir)

Kadın futbolunu önemsiyoruz. (TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi)
Son zamanlarda bu söylemler kadın sporcularımızın bir çok branşta başarılı sonuçlar almasıyla göğsümüz kabarırken kadın futbolunda da - en az 15 yıl gecikmeyle de olsa- gözle görülür bir hareketlenme ve Einstein’in dediği gibi ‘bir şeyler kımıldıyor’

Haberin Devamı

Mazereti yok
Öyle ki TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ‘uluslarası nerede toplantıya gitsem ilk sunum hep kadın futbolu oluyor’ diyecekti.
Çok acıdır ki; ülkemizde uzun yıllar ‘ Kadının Adı Yok’ sözünü doğrularcasına ‘Kadın futbolunun da adı yoktu. Halbuki benim de 2009’lerde Yönetim Kurulu Üyesi olduğum Basketbol Federasyonunda kadın futbolu 10 yıl içinde emekleme dönemlerinden Olimpiyatlara gidecek noktaya gelmişti. Değerli dostum Akif Üstündağ’ın Başkanlığında Voleybol da geldiğimiz nokta ortada. Kadın futbolunun bu kadar geri kalmasında hiç bir mazeret benim açımdan geçerli değil.

Kadın yönetim kurulu üyeleri
Ama son bir kaç yıldır kadın futbolunda büyük bir hareketlenmenin olduğunun da altını çizmek durumundayım. TFF tarihinde ilk kez birbirinden değerli 2 kadın yöneticinin yönetim kurulu üyesi olduğu bundan başkası da beklenilmezdi zaten. Ayrıca, Teknik kadronun başında da kadın bir teknik direktörün olması. Tabii bu anlayışın ve yaklaşımın başarılı olması için hem zihniyet hem de kadro olarak istikrara ihtiyaç var. Bugün ‘engelli futbolunda dünya markası olduk’ diye övünçle demeçler veriyorsak 2006 yılında ‘engelli futbolunda dünya markası olacağız’ diyenlerin aynı yöneticiler olması tesadüfi olmasa gerek.

Kadınların dayanışması yeterli
Yalnız kadın futbolunun tabana yaygınlaşmasında ve yatay gelişmesinde yapılacak çok iş var.. her bir başarılı ve ünlü kadınlarımızı kadın futbolunun bir temsilcisi yapacak özel projelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bunun için de kadınlarımızın kendilerine yeteceğini düşünüyorum.

İngiltere’de demokrasi ‘çocuk ve kadınların gözyaşları’ üzerine kurulmuştur. Ülkemizde de kadın futbolu kadınlarımızın mücadelesi ile hak ettiği yere gelecektir.

YORUM YAZ