MENÜ

Doğuştan savaşçı

Abone Ol Google News

Doğrusunu isterseniz yarış pistlerinin efsanesi Schumacher’in pistlerde değil de kayarken yaşadığı talihsiz kazadan sonra onunla ilgili her türlü haberi yakından takip ediyorum. Son olarak hakkında bir film yapılacağı ve daha önce yayınlanmamış özel görüntülerin burada yer alacağı haberleri gündeme geldi. Büyük bir heyecanla bu filmi de bekliyorum. Hayatta olduğunu bilmek bile güzel efsanenin. Yıllar önce “Schumacher’in Büyük Randevusu” başlıklı yazımda kolay kolay pes etmeyeceğini ve bir şekilde hayata tutunacağını iddia etmiştim. Yazımın üzerinden tam 5 yıl geçmiş olmasına karşın Schumacher hâlâ yaşam mücadelesi veriyor.

Haberin Devamı

Kolay pes etmez

Beni böyle bir yazıya yönlendiren de eski Formula 1 pilotlarından Niki Lauda’nın da hayat hikayesini anlatan ‘Zafere Hücum’ filminde ki bir sahneydi. Detaylarını aşağıda anlattığım sahneden yola çıkarak Schumaher’i, Niki Lauda’ya benzetmiş ve her ikisinin de doğuştan savaşçı olduğuna değinerek kolay kolay pes etmeyeceğini söylemiştim. Dün gece Lauda’nın 70 yaşında ve huzur içinde öldüğü haberleri ajanslara düşünce ben de yıllar önce hem Schumacher’i hem de Lauda’yı anlattığım yazımı tekrar yayınlamak istedim;

Haberin Devamı

Destek mesajları geliyor

Daha 4 yaşında babasının kendisi için özel olarak yaptığı üstü açık mini yarış arabasıyla karting yaparak başladığı yarış hayatında dünyanın en başarılı Formula 1 pilotu oldu. Yüzlerce kez, “Ölümcül pistler”de burnu bile kanamadan şampiyonluklar yaşarken kader onu Fransa’da çocuklarıyla kayak yaparken yakaladı. Yaşam mücadelesi verdiği hastane yatağında 45’inci yaşına girdi. Her yerden destek mesajları geliyor. Hayranları hastane önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuyor. Ferrari, “Forza (Ha gayret) Michael” mesajı veriyor. Eski tenis şampiyonu Boris Becker, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Schumacher’in sağlığı için dua ettiğini belirtiyor. Eski ekibi mesajında, “Michael Schumacher hepimiz seninleyiz” ifadesine yer veriyor.

Ciddi yanıklar vardı

Schumacher’in eşi Corinna da “O bir savaşçıdır. Vazgeçmeyecek” açıklaması yapıyor. Ben en çok Formula 1 eski şampiyonlarından Avusturyalı Niki Lauda’nın ne diyeceğini merak ediyordum. Çünkü Niki de tam Corinna’nın dediği gibi bir savaşçı ve asla vazgeçmeyen bir pilottu. 1976 yılında korkunç bir kaza geçirdi. Almanya Grand Prix’sinde, yarışın ikinci turunda yoldan çıkan Lauda’nın aracı toprak bariyerlere çarptıktan sonra Brett Lunger’in aracıyla çarpıştı. Lauda aracına sıkışmıştı ve araç alev aldı. Lauda araçtan çıkarılana kadar özellikle kafasına doğru ciddi yanıkları vardı ve soluduğu sıcak toksik gazlar nedeniyle akciğerleri ve kanı zarar görmüştü.

Komaya girdi

Her ne kadar kazanın hemen sonrasında bilinci yerinde olsa da daha sonra komaya girdi. Büyük acılar veren vakum tedavisi yapıldı. Bir insanın bir günde en çok 1 saat dayanabileceği bu tedaviyi Niki doktorlarına baskı yaparak 3 saate çıkartmıştı. Sonra mucizevi bir şekilde Lauda kurtulmakla kalmadı, altı hafta (iki yarış) sonra yarışlara döndü. “Zafere Hücum-Rush” ismiyle vizyona giren gelmiş geçmiş en başarılı yarış filminde bu sahneler çok başarıyla ele alınıyor. o Niki Lauda, “Schumacher’e yalnızca Tanrı yardım edebilir, Michael’in yarış pilotu olarak pistlerde değil, oğlu ve arkadaşlarıyla kayak yaparken bir kaza geçirmesini mantığımla izah edemiyorum. Tanrı, anlamakta zorlandığımız kararlar alıyor” dedi.

Haberin Devamı

O ruha sahipti

Necip Fazıl’ın unutulmaz mısraları hep aklımdadır: Randevu nerede, ne zaman saat kaçta? Tabutumun tahtası bilsem hangi ağaçta”... Elbette ölümün nereden ne zaman geleceğini bilemeyiz. Ancak ben Niki’nin yaşam öyküsünü izleyince bir başka savaşçı Schumacher’in de iyileşeceğine inanıyorum. Alman Schumacher de tıpkı Avusturyalı Niki Lauda gibi doğuştan savaşçı bir ruha sahip.

YORUM YAZ