MENÜ

Yorgunluk ve sakatlık üzerine

Abone Ol Google News

Futbol dünyasında yaşanan sakatlıkların nedenlerinden birinin yorgunluk olduğuna ilişkin ciddi bir inanç olmasına karşın Beşiktaş teknik direktörü Sergen Yalçın bu inanca tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Yalçın, sakatlıkların ne antrenmanla ne de kondisyonla ilgisi olduğunu söyleyip, yaşanılanların özel hayatla da ilgisi olmadığını sözlerine ekledi. Peki, o zaman bu kadar çok sakatlık neden yaşanır?

Evet, Türkiye Ligi Avrupa’nın en sert liglerinden biri… Çok eskiden beri topa değil rakibe sert davranılır. Ancak yaşanılan sakatlıkların çok büyük bölümü darbeye bağlı yaşanılan davranışlarla ilgili değil. Çoğu futbolcu sprint atma pozisyonunda kas sakatlığı yaşamaktadır.

Büyük takımların yoğun programı

Özellikle büyük takımların Avrupa mücadeleleri göz önüne alındığında, Sergen Yalçın’ın söylemlerinin aksine sezon başı hazırlık döneminin iyi geçirilmemesi, yoğun maç programlarının içerisinde kaliteli antrenman izlencelerine yeterince yer verilememesi ve özel yaşam dikkatsizliği nedeniyle futbolcular sakatlanmış olabilir. Ya da antrenmanlarda yeterince kuvvet çalışması yapılmaması…

Haberin Devamı

Kulüplerde oluşturulan sağlık ekibi antrenmanların kalitesinden sorumlu değildir. Onlar antrenman denetçisi de değildir. Teknik adamlar kendilerince yeterli düzeyde kondisyon, kuvvet antrenmanları yaptıklarına inanabilir. Ancak antrenmanın süresinden çok yoğunluğu önemlidir.

Fazla maç yapmak nedeniyle “antrenman yoğunluğu” yeterli düzeye çıkartılmazsa önce yorgunluk şikayetleri sonra da sakatlıklar yaşanabilir.

Hayvanın canı yanar insan acı çeker

Sakatlıkların bir de psikolojik yanı vardır. Özellikle çok ağır, çapraz bağ sakatlıkları yaşayan sporcular için değerli hocamız ortopedi uzmanı aynı zamanda spor hekimi olan Prof. Dr. Kut Sarpyener “insan bir defa ölür ama ağır sakatlıklar yaşayan sporcular iki defa ölür” derdi.

Hatta çapraz bağ sakatlığı yaşadıktan sonra ameliyatla sahalara dönen futbolcuların bir daha asla başlangıçtaki performanslarına ulaşamayacaklarını da sözlerine eklerdi.

Ağır sakatlıklar yaşayan futbolcuların futbol alanını ağlayarak terk ettiğine çoğumuz tanık olmuşuzdur. Bu gözyaşları anlamsız değildir. Çünkü herhangi bir kemiği kırılan hayvanın canı yanar. Oysa benzer sakatlı yaşayan insan ise “acı çeker”. Acı çekmenin sadece fiziksel değil toplumsal ve psikolojik yanı da vardır.

Sporcunun yaşamı, toplum içindeki konumu neredeyse tepetakla gider. İnsan bunları düşünüp geleceğine ilişkin yaşayabileceği sıkıntıları da düşünüp, kurgulayarak acı çeker. Bu acıların yaşanmaması için antrenman programlarının bilimsel olarak düzenlenmesi ve özel yaşamlar, uyku-beslenme ve antrenman ilişkisi çağın gereklerine göre düzenlenmelidir…

YORUM YAZ