MENÜ

Lig heyecanı başlarken…

Abone Ol Google News

1959’da başlayan Türkiye Futbol Ligi’ni 1965-66 sezonundan bu yana izlemekteyim. Bu yıllar çocukluğuma denk gelir ve iki yıl üst üste Beşiktaş şampiyon olmuştu. Lig tarihine bakıldığında 23 şampiyonlukla Galatasaray başarılı görünse de Fenerbahçe daha dikkat çekici. 19 şampiyonluk, 23 ikincilik. Beşiktaş’ın 13 Galatasaray’ın ise 11 ikinciliği var.

Haberin Devamı

1984-85 sezonunda yazmaya başladım, siz değerli okurlarım karşısında 40. Yıla doğru giderken her yazımı bir sınav olarak nitelendirmekteyim. İlk maç yazım eski Ali Sami Yen’de oynanan Galatasaray-Boluspor karşılaşmasıydı. Boluspor kalecisi Hikmet’in başarılı kurtarışları sonucu maç 0-0 bitmişti.

Özkan Sümer’i kim aşacak?

En azından yazmaya başladığım 39 yıl boyunca teknik direktörlerimizin futbolumuza getireceği yenilikleri hayal ettim, bugüne değin de herhangi bir farklılık göremedim. Üniversite yıllarımda tanık olduğum Özkan Sümer’in Trabzonspor’a uygulattığı “şok pres” benzeri bir yeniliğe henüz rastlamadık. Türk futbolu kendi Pep Guardiola’sını ya da Jurgen Klopp’unu ne zaman çıkartacak?

Haberin Devamı

Futbolumuz için “yenilik” olarak nitelendirebileceğimiz farklılığı büyük takım hocalarından beklemiyorum. Onların işi başından aşkın! Şampiyonluktan başka düşündükleri bir şey yok! Bu bağlamda yenilik söz konusu olduğunda dört büyüklerin dışındaki kulüplerin hocalarına bel bağlamaktayım.

Almanya’da da Bayern Münih’in değil Mainz’in hocası Jürgen Klopp Gegenpres’i buldu. Üstelik Klopp Almanya ikinci liginde görev yapmaktaydı. İki yıl uğraştıktan sonra takımını birinci lige çıkarttı. Hani bizim medyanın eleştirileri ağır bulunur ya, Klopp’un saçları ve fizik yapısı bile ilk başta alay konusu yapılmıştı.

Harry Potter’a benzetilen Klopp’un başarısı

Dağınık saçları ve taktığı metal çerçeveli gözlükleriyle Harry Potter’a benzetilen, bu görüntüleri ile bir teknik direktörden çok komedyene andıran Klopp’tan çalıştırıcı olamayacağı bile söyleniyordu. Mainz ile iki yıl şampiyonluğu kıl payı kaçırdıktan sonra üçüncü yıl zafere ulaştığında alçakgönüllü ve samimi konuşmalarıyla tüm tribünler ona hayran olmuştu.

KLopp Alman futbolunda öylesine sevildi ki o günlerde parti kursa iktidara geleceğini bile söyleyenler vardı. Dortmund’da yaptıklarından sonra ona büyücü” diyenler de oldu. Ancak Klopp’un oynattığı futbolun altında büyü değil çağdaş ve ilerici bir düşünce vardı.

“Eğer taktiğiniz çok iyiyse sizden çok daha güçlü takımları yenebilirsiniz” diyordu Klopp. İşte size başarı formülü!  Oyuncularınızı son nefesine kadar koşturun ve bütün sezon taktiğe ağırlık verin. Bu konuda yöneticilerinizi de ikna edebilirseniz sezonun ikinci yarısında takımlarınızdaki farkı herkes görecektir.  

 

YORUM YAZ