MENÜ

Yeni futbolun doğum yeri; orta alan

Abone Ol Google News

Modern futbolun ortaya çıkmasıyla birlikte forvetten savunmaya doğru hareketlenme tamamlandıktan sonra orta alan futbolcuları futbolun beyni oldu neredeyse. Hücum bölgesindeki yığılma orta alan ve savunmaya doğru kayma tamamlanınca, dengeli bir takım dizilişi oluşturuldu. Artık futbol orta alanda doğup, orta alanda ölmeye başladı.

Haberin Devamı

Avusturyalı futbol yazarı Hugo Meisl “bir gün gelecek savunma oyuncuları, hücumda, hücum oyuncuları da savunmada görev alacaklar” demesine karşın teknik direktörler bunu göze alabilmiş değil henüz. Gerçi Meisl’ın savını gerçekleştirecek bireysel hamleler bizde de oldu.

Örneğin Eskişehirspor’un efsane sol açığı Ender Gonca Fenerbahçe’de sağ bek oynadı, Ali Gültiken sağ bek ile santrfor arasında gidip geldi, Galatasaray’ın Büyük Mehmet’i orta alandan liberoya geçti ancak bunlar hep bireysel düzeyde kaldı.

Güçlü altyapılar kurulamayınca…

Asıl amaçlanan, yer değiştiren oyuncunun gittiği yerin gereklerini yerine getirebilmesi ise Total Futbol’un oynandığı 1970’li yıllarla sınırlı kaldı. Arkadaşları tarafından savunmaya yardım etmediği için eleştirilen Johan Cruyff bile savunmasına yaklaşıp kayarak müdahaleler ile kazandığı toplarla akın başlatıyordu.

Haberin Devamı

Total futbol Ajax’ın 1960’ların ortasında başlatıp 1970’lerin ortasına kadar ürününü topladığı on yıllık bir altyapının ürünüydü. Sonradan bu altyapı hamlesini, Ajax’ı örnek alarak Cruyff’un önerisiyle Barcelona gerçekleştirdi, ulaştığı başarıları herkes biliyor.

Artık böyle sabırla işlenmiş, geliştirilmiş ve büyütülmüş altyapılara kimsenin gücü, zamanı ve sabrı yetmediği için herkes transfer peşinde koşuyor. Altyapılarda gerekli antrenman sayısına ulaşamayan futbolculardan büyük forvetler çıkmıyor, çıkanlar da belli takımlarda yüzlerce milyon dolara toplanıyor.

Evrimin öncüsü; Nandor Hidegkuti…

Şimdi artık tam da futbolun orta alanda doğup, orta alanda öldüğü dönemlere geri dönüyoruz. Çünkü çağımız her dönemden daha fazla birlikte hareket etmeye ihtiyaç duyuyor. Fenerbahçe medyada yazılan ve söylenenlerden etkilenerek orta alan kalabalığı ile oynamaya başladıktan sonra daha faklı bir görüntü aldı. Beşiktaş çaresizlikten orta alana yığılma sonucunda daha da iyi oynayıp maç kaybetmedi.

Artık topa sahip olmanın kazanmanın öncelikli yolu olduğu anlaşıldığına göre, birlikte hareket eden, pas oyunuyla topu rakip ceza alanına taşıyıp orada tehlikeli olabilen, forvet-orta alan karışımı futbolcular öncelikli hale geldi. Belki de yüzlerce milyon dolarlık forvet oyuncuları dönemi kapanıyor artık.

Forvet-orta alan özellikli oyuncu konusunda evrimi başlatan ilk futbolcu kimdir? 1950’li yıllarda orta alana gelerek oynayan Macar santrfor sayesinde takımı İngiltere’yi perişan etmişti. İki maçı da Macarlar 6-3 ve 7-1 kazanmıştı. Macar santrfor orta alana kaçarak oynayınca İngiliz savunmasının ortasında görevli oyuncular ne yapacaklarını bilememişlerdi. Orta alan özellikli o ilk santrfor Macar Nandor Hidegkuti’ydi.

YORUM YAZ