MENÜ

Ülke futbolu nasıl düzelir?

Abone Ol Google News

TRT Spor’da haftanın beş günü yayınlanan “Spor Manşet” programında Cem Dizdar “tükenmez” bir enerjiyle ülke sporunun ve futbolunun durumunu gözler önüne seriyor. Serkan Yetkin de iyi bir yöneticilik yaparak Cem’in konuşmasına izin veriyor, onun “Coşkun Çoruh” gibi yol almasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Hemen hemen her programda 10 bin saat antrenmandan söz ediyor Cem Dizdar. Buna aklı yatan kaç insan var bilemiyorum ancak söz konusu çalışmaları yapmadan ve 10 yıllık bir dönemin içine bilimsel, pedegojik, sosyolojik ve psikolojik verileri de serpiştirmeden evrensel sporcu olmanın olanağı yoktur.

Kolay elde edip kolay tüketmek…

Bu çok zor bir uğraş, devletin spor politikalarına değin uzanan, kulüplerin beşer yıllık planlamalara iş olsun diye değil, ülkenin gençliğinin geleceği için baş koymasıyla gerçekleştirilebilecek bilimsel bir organizasyondur. Sporu yönetenlerin sosyal ve ekonomik beklentileri bu organizasyonun sonuçlarını beklemeye yetmediği için her kes kolay yolu seçiyor. Yani kolay elde edip kolay tüketmeyi...

Haberin Devamı

On bin saat gerçeği öne sürülürken, 10 yıllık dönemde sadece kulüp organizasyonlarını kapsamamaktadır. Çocuğun sokakta kendi başına oynayıp sportif becerileri kendisinin keşfetmesi de bu sürenin içine dahildir.

Çocuklar 6-13 yaşlar arasında öğrenir

Dolayısıyla kulüp organizasyonlarında çocukların alacağı eğitimin de birtakım kriterleri vardır. 10 bin saatin içinde nelere dikkat edilmesi gerekir? En başta çocuklar ve gençlerin tüm sportif becerileri 6-13 yaş arasında öğrenip geliştirebilecekleri bilinmelidir. Bu dönemde çocuklar asla yarışmacı olmayacak “oynama” ve “eğlenme” fikri ön plana çıkartılacaktır

Erken profesyonelleşme bir dizi zoraki yaşam deneyiminin bir sonucu olarak tek boyutlu bir benlik kavramına neden olur. Tek bir spor dalında profesyonelleşme ise mükemmelliğin ve duyarlılığın artırılmasına karşılık, özgürlüğün kademeli olarak kaybolmasına neden olur.

Dengeli ve çok yönlü olmanın yolu…

Yumuşak ve eğlenceli bir yaklaşımla karşılaşan sporcular, bu şekilde bir yaklaşımı görmeyen sporculara göre daha dengeli ve çok yönlü olarak yetişmektedirler. Bu, onların kendi spor dallarında elit düzeye ulaşma şanslarını artırmaktadır.

Birkaç spor dalını deneyen ve daha geç yaşlarda profesyonelleşen gençler, erken profesyonelleşen gençlere göre daha yüksek performans düzeyine ulaşırlar, profesyonellik süreleri de artar.

6-13 yaşları arasında birkaç spor dalına yönlendirilen çocuklar zihinsel olarak canlanır yeni görüşlere açık olurlar. Genç sporcular, genç yaşta ne kadar çok spor dalıyla uğraşırlarsa zihinsel oluşumlarına ve vücut bileşimlerine uygun bir spor dalını seçerken kendilerini o kadar rahat hissederler. Hangi spor dalında profesyonel olarak başarılı olacaklarını bilirler.

Demokratik bir toplumda kural değiştirmenin yolu…

Gençlik döneminde denenen spor dalı sayısı arttıkça sporda başarılı olma ve buna bağlı olarak elit sporcu olma şansının da arttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Büyük olasılıkla bu durum, çok sayıda spor dalını deneyen genç sporcuların daha geniş kapsamlı hareket becerileri ve karar verme becerileri kazanmalarından kaynaklanır ve bu, yaşamlarının ilerleyen dönemlerindeki başarılarına katkıda bulunur.

Haberin Devamı

Bunlar sporcu yetiştirme dediğimiz devasa organizasyonun sadece bir bölümü. 10 bin saatin içine bunları yerleştirmeden de sporcu olunabilir ama evrensel sporcu olunamaz, kendilerine yerel ya da alt liglerde yer bulabilirler ancak…

Doğaldır ki, demokratik bir toplumda kural değiştirmenin tek yolu, davranışı değiştirmek için yarışma yapısını değiştirmektir. Bunları anlamak ve uygulamak çok zor olduğu için insanlar hakemlerin peşine düşüyorlar…

Not: Coşkun Çoruh bir Artvin halk oyunudur.

YORUM YAZ