MENÜ

Turnuvalar taktik yetkinlikle kazanılır

Abone Ol Google News

Nasıl ki Hollanda futbolundaki “alan” kavramı ülkenin okyanustan kazandığı kısıtlı kara parçasını etkin kullanma fikrine dayanıyorsa, İtalyanlar da ulusal karakterlerine yansımış bir savunma anlayışıyla bakarlar her şeye.

Haberin Devamı

Onlara göre asırlarca işgal altında kalmış olan İtalya coğrafyasının temel felsefesi savunma düşüncesi üzerine kurulmuştur. Bu bakış açısından hareketle futbolun en yoğun savunma biçimlerinin İtalya’da ortaya çıkması anlamsız olmasa gerek.

Karşı ataktan hızlı hücuma geçiş

Ne var ki son zamanlarda, en azından Mancini’nin oynattığı futbolun “katı savunma” anlayışına dayalı “karşı atak” sisteminden “hızlı hücum” formatına geçtiğini görmekteyiz.

Çok oyuncuyla savunma yapıp süratli birkaç futbolcuyla karşı atak yapmak yerine, hızlı ataklarla daha fazla oyuncuyu hücuma yöneltmek bugünkü İtalya’nın oyun felsefesini oluşturmaktadır.

Bizim ulusal takımımız ise son yıllarda düşünsel bir değişimin içine girdi. Çok uzun yıllar sadece üst düzey teknik becerinin maç kazanmak için yeterli olacağı düşüncesi artık yerini güçlü savunma anlayışı ve taktik gelişmişliğe bırakmaya başladı.

Haberin Devamı

Taktik yetkinlik beceriye de anlam katar

Bu anlayış teknik beceriyi göz ardı etmek değil tersine taktik gelişmişlik oyuncu becerisini katlayarak artıracak bir yol sunması bakımından öncelik kazanmaya başlamıştır.

Avrupa Futbol Şampiyonası sonuç olarak kısa erimli bir turnuvadır. Böylesi turnuvaları en iyi takımlar bile kaybedebilir. Bu bağlamda bizim 24,5 yaşa ortalamasındaki takımımız bu turnuvayı kaybetse bile değerini yitirmez.

Çünkü bu gençler bizim futbolumuzda yaşanması gereken anlayış ve felsefe değişikliğinin öncülüğünü yapmaktadırlar.

Ulusal takım düşünsel değişimin öncüsü

Nedir bu değişim? Biz hep teknik becerisi yüksek oyunculardan kurulu takımların her rakibi yeneceğini düşünüyorduk. Oysa bugün dünyanın geldiği nokta futbolun başka bir yönünü öne çıkartmaktadır.

Teknik beceri seviyeleri akıllı bir taktikle üst düzeye çıkartılmış, savunma becerileri üstün oyunculardan kurulu bir takım, üst düzey top becerileri olan süper yıldızlardan oluşan ama takım olmayı başaramamış ekipleri hemen hemen her zaman yener.

Bu düşünsel değişim ve dönüşümü belleklerimize yerleştiren bir Ulusal takıma sahibiz. Her takımda güç birlikleri oluşturan oyuncular da vardır, bu birlikleri bozan futbolcular da.

Bu akşam alana çıkacak takımda güç birliklerini oluşturanlar Hakan Çalhanoğlu, Yusuf Yazıcı, Burak Yılmaz ve Kenan Kahraman olacaktır muhtemelen.

Ligler iyi oyunla turnuvalar taktikle kazanılır

Bu oyuncular sonuç anlamında üretim için alandadırlar. İkinci türden olanlar ise rakibin güç birliklerini bozanlardı ki, bizde büyük olasılıkla bu görevi Okay Yokuşlu ve Ozan Tufan yapacaktır.

İtalya maçının anahtar oyuncuları bu iki futbolcu olacak kanımca. Çünkü İtalyanların hızlı hücumları karşısında ilk hamle bu oyuncularımızdan gelecektir.

Taktik yetkinlik özellikle kısa erimli turnuvalarda oyuncu kapasitesini artıran önemli bir etkendir. Bu bağlamda ligler iyi oyunla, turnuvalar ise taktik yetkinlikle kazanılır. Dünya üzerinde taktik düşünceye en bağlı ülke Almanya olduğundan onların ulusal takımına “turnuva takımı” denilmiştir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ