MENÜ

Trabzonspor nasıl şampiyon oldu?

Abone Ol Google News

Değerli dostlar, yazının girişi bir futbol yazısından daha çok fizik dersi niteliği taşıdığı için en başta affınıza sığınıyorum. Ancak Trabazonspor’un şampiyonluğunun derindeki izlerini sürmek için bu yola başvurmak zorunda kaldım.

Haberin Devamı

Hani, bizde çok yinelenen “takım kötü oynadı ama kazandı” klişesi var ya, burada da derin istatistikler devreye girer. Kötü oynayan takımın kazanma olasılığı yoktur. Mutlaka bazı şeyleri iyi yapmış, rakip ya da rakiplerinin yapamadıkları da ona yardım etmiştir.

Gelelim fizik dersine; elimiz bir nesne olsun. Bu nesneyi ya da demir levhayı parçalarına ayırdığımızı varsayalım. Sonra daha küçük parçalara ve en sonunda bölünemez hale gelen parçaya değin bölme işlemini devam ettirelim. Antik Yunan’da bölünmez son parçaya bu yolla ulaşılıyordu.

Çağımızda bu yolla er ya da geç atomlara ulaşacağımızı öğrendik. Ancak günümüzde atomların da daha küçük parçalara bölünebileceğini biliyoruz. Atom altı fiziği denilen bu yapının altında proton ve nötron adı verilen daha küçük parçacıklar vardır.

Haberin Devamı

Sonrasında kuarklar, sicim kuramı ve süper sicim kuramı... Rusların oyuncak bebeği matruşka gibi birbirinin içinden çıkan daha küçük parçalar… Bunlar uzaysal boyutları olmayan noktalardır. Kantum mekaniğinde son gelinen nokta süper sicim… İşte, yaşamın ve evrenin döngülerini bu manyetik alanlar yaratan cisimcikler belirliyor bir bakıma.

Futbol bütününün yazgısını küçük alt davranışlar belirler

Futbolu da bir cisim olarak ele alıp alt birimlerine doğru gidersek, bütünün yazgısını belirleyenin en alt davranış ve tutumlar olduğunu görürüz. İşte, bu gerçeği göremezsek “kötü oynadı ama kazandı” gibi ne mantıkla ne de fizikle bağdaşan yargılara takılıp kalırız.

Futbol bir bütün ve parçalara bölünebiliyor. Bu parçaları; dizilişler, taktikler, antrenmanlar, teknik konular, psikolojik motivasyon gibi alt bölümler oluşturur. Daha aşağıda top sürme, top kontrolleri, şut çekme, pas verme, topa sahip olma ve pasa dayalı oyun var. Ve futbolun atom altı parçacığı “topa dokunma”.

Evrende atom altı parçacık futbolda topa dokunma…

Bugün geldiğimiz noktada futbolun yazgısını “topa dokunma” belirliyor. Atom altı parçacıkların evrenin döngüselliğini etkilemesi gibi… Dokunuşlar maçın yazgısını belirliyor. Artık topla ne kadar oynadığınız önemli değil, topa ne kadar dokunabildiniz ve bu her dokunuştan ne kadar doğru iş çıkartabildiniz?

Bu mantıktan hareketle Abdülkadir Ömür’ün dokunuşlarına hiç dikkat ettiniz mi? O dokunuşlar kaç maçı kurtardı ve Uğurcan Çakır’ın kurtarışları kaç puan yazdırdı Trabzonspor’un şampiyonluk hanesine. Kuşkusuz her oyuncunun şampiyonluğa katkısı vardır ancak Özkan Sümer tarafından keşfedilen iki özden Trabzonlu takımın atom altı parçacıkları olmuştur.

Özkan Sümer’in kanatsız kuşları

Türk futbolunun yarattığı en büyük değerlerden biri olan Özkan Sümer’i sonsuzluğa uğurladıktan sonra her nedense futbol sezonlarından birine onun adı verilmedi. Ne var ki Trabzonspor’u da Özkan Sümer’i de, Sümer’in yarattığı iki kanatsız kuş sırtladı.

Özkan Sümer futbol takımlarını kanatsız kuşlardan oluşan bir bütüne benzetir ve derdi ki “bizler kanatsız kuşlarız, ancak birbirimize tutunarak uçabiliriz.” Federasyonun yapamadığını Ahmet Ağaoğlu yapabilir ve en azından bu şampiyonluk Özkan Sümer’in anısına adanabilir. Böylece şampiyonluk daha bir anlam kazanır, onurlandırılır, gurur kaynağı olur…

Haberin Devamı
YORUM YAZ