MENÜ

Top rakibe bırakılır mı?

Abone Ol Google News

Beşiktaş-Galatasaray maçından sonra medyamız futbola ilişkin yeni bir saptama yaptı! Yazılanlara ve yorumlara bakılırsa Beşiktaş Galatasaray’ı topu rakibine bırakarak yenmiş oldu. Bu olası mıdır?

Haberin Devamı

Eskiden beri teknik direktörler topu kazanmanın, topu rakibe vermemenin, kazanmanın olmazsa olmaz koşulu olduğunu söylerler. Epey bir zamandan beri ben de eski teknik direktörler arasına girdiğimden, takım çalıştırdığım dönemlerde futbolcularıma en çok söylediğim gerçeklerden biri buydu. Hatta derdim ki, top sizdeyken korkmayın, rakibe geçtiği anda telaşlanın ve geri kazanmak için varınızı yoğunuzu ortaya koyun!

Doğaldır ki, futbol oyun prensiplerinin içinde kaybedilen topu kazanmak en önemlilerinden biridir. Ancak taktik açıdan kaybedilen topu kazanmanın iki yolu vardır:

Ya kaybedilen yerde prese dönerek kazanmanın yolu aranır ya da hızlı bir şekilde defansa çekilerek rakibin alanını daraltıp topu yeniden kazanmak planlanır.

Beşiktaş’ın yaptığı bu ikinci uygulamadır. Dolayısıyla Galatasaray’a topla oynaması için zaman bırakıldı. Çünkü kaybedilen yerde baskıya dönmek çok yetkinleşmiş bir takım oyunu gerektirir.

Haberin Devamı

Beşiktaş henüz bu aşamaya gelmiş değil ama zaman zaman presi denemeyi göze aldılar. Çünkü artık Galatasaray’ın karşı atak yapabilecek çabuk ve süratli oyuncuları yok. Ağır oynadığı için baskı da uygulanabilir.

Abdullah Avcı’nın en temel sorunlarından biri, Şenol Güneş’in son iki yılda neredeyse dibe vurdurduğu takımı yeniden ayağa kaldırmak için çabalamasıdır.

Uzakdoğu’da kazandığı dünya üçüncülüğü de, Beşiktaş’ta edindiği iki şampiyonluk da, eline verilen hazır takımlarla gerçekleşti. Avcı ise yenilenmeye, yeniden kurulmaya çalışan bir ekibin içinde buldu kendini.

Sözgelimi Abdullah Hoca sezona hazırlık döneminden bu yana gerçek iki stoperini yan yana çok az oynatabildi. Vida’nın yanında Ruis, Medel, Necip, Rocco ve hatta Gökhan Gönül bile oynadı.

Oysa Galatasaray’da geçen yıldan bu yana stoperde Luindama ve Marcao oynuyor. Takımdan gönderilmesine kesin gözüyle bakılan Quaresma ve Medel ile sezona başladı Abdullah Avcı.

Bugün bile ideal kadrosunu kuramamış olan Beşiktaş’ın en zor dönemde Galatasaray derbisini kayıpsız atlatması siyah beyazlı takımın çıkış yapması için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Adriano’dan sonra yeni sol beki Rebocho’da takıma uyum sağladı. Bu sayede Caner sol bek oynamaktan kurtuldu, takım da defansif hatalarını azalttı.

Caner’in orta alandaki etkinliği arttı. Futbol büyük bir endüstri ama bir oyuncunun birçok eksiği kapattığı kadar da basit bir oyun.

Sonuçta, Beşiktaş’ın oynadığı futbolun taktik ayrıntısında şu gerçek vardır: Topu rakibe bırakmak diye bir düşünce olamaz. Taktik gereği alanda nasıl davranılacağına ilişkin bir planlama söz konusudur. Büyük takımlar topu rakibe bırakarak oynayamaz!

YORUM YAZ