MENÜ

Teknik direktörler gezgine benzerler

Abone Ol Google News

Teknik direktörlerin yaşamı gezginlerin hayatına benzer bir bakıma. Özellikle yabancı teknik direktörlerden çok duymuşsunuzdur, faklı kültürleri, farklı yaşamları yakından tanımak için yeni transferlere yönelip değişik kentler ya da ülkelere doğru yol aldıklarını.

Haberin Devamı

Gezginlerin gittikleri değişik coğrafyalarda nasıl ki nesneler ve olaylar göründükleri ya da bildiklerini sandıkları gibi değilse, teknik adamlar da anlaşma yaptıkları kulübün içine girdiklerinde hiçbir şeyin uzaktan göründüğü gibi olmadığını fark ederler. Yanına varıldığında uzaktan göründüklerinden farklı bir biçime bürünür her şey; yaklaştıkça, var olanlar sanki dönüşür.

1982 yılında İstanbul Boğazı’nın tarihsel takımlarından biri olan Beykoz’da ilk teknik adamlığa doğru adım atarken her şeyin ne kadar farklı olacağını düşünüp heyecanlanmıştım. İçine girdiğimde ise ne kadar çok sorun ve hatta dert olduğunu tez zamanda gördüm. Dertler sadece Beykoz ile sınırlı değildi. Öğrenmekten başka mutluluğun olmadığına hep inansam da, çalıştığım her takımda benzer mutsuzluklar yaşadım.

Haberin Devamı

Henüz yirmili yaşlarının ortasında bir teknik adam başladığı yerde onca sorunla karşılaşırsa geleceğe nasıl umutla bakar? Her ne kadar o günlerde moda olan geleneksel söylemlerle, yöneticiler gönlünüzü almaya çalışsa da, dertleri zevk edinmemek için boğazın karşı yakasına kendini atmanın fırsatını kolluyor insan.

Genç bir teknik adam adayı olduğumdan olsa gerek “Beykoz’un Karakulak suyunu içen buradan ayrılamaz” dedilerse de, o günlerde sadece altı kişiyi taşıyabilen motor Yeniköy iskelesine doğru yol alırken, Deri Kundura Fabrikası’nın önündeki çamur deryası antrenman sahasına bakakalmıştım. Gezgin, Beykoz iskelesinden uzaklaşırken içinden çıktığı büyük sorunlar da, arkada kalıp küçülmeye başlamıştı.

Bir teknik direktör ne denli başarılı olursa olsun her yıl yeni sorunlara doğru yol alır. Sergen Yalçın biten sezonun en başarılı teknik direktörüdür. Çifte kupa kazandıktan sonra “eve gidip televizyon izleyeceğim” dedi.

Evden çıkıp yeni sezon için kulübe doğru yol almaya başladığında hiçbir şeyin bıraktığı gibi olmadığını görecektir. Nesneler de sorunlar da yaklaştıkça dönüşecek, gözünde büyüyecektir…

YORUM YAZ