MENÜ

Teknik adamlar nasıl konuşmalı?

Abone Ol Google News

Teknik direktörlerin maçlardan sonra yaptıkları konuşmalar çok zamandır dikkatimi çeken bir konudur. Çoğu zorunluluktan dolayı baştan savma konuşmalar yaparken Erol Bulut gibi iletişim eksikliği nedeniyle derdini anlatamayanlar ya da Antalyaspor maçından sonra istedikleri gibi oynamadıklarından şikayet edip rakibini suçlayan Sergen Yalçın türü konuşmalara da tanık olmaktayız.

Haberin Devamı

Ancak Sa Pinto gibisine ilk kaz rastlamaktayım. Portekizli teknik adam Beşiktaş maçından sonra ağız ucuyla Beşiktaş’ın iyi takım olduğunu söylese de, rakibinin attığı iki güzel golü rastlantılara ve kendi konsantrasyon hatalarına bağladı. Hatta yanlış tercüme olmadıysa iki golü de, topun o bölgeye rastlantı sonucu gelmesine bağladı.

Bunu duyunca kulaklarıma inanamadım. Oysa Beşiktaş iki golünü de takım oyunu ile hazırlayıp son noktada golcüsünün bireysel becerisinin kusursuz bir şekilde pratiğe yansımasıyla kazanmıştı. Aboubakar zihinsel esnekliği ve vuruş becerisi ile futbolun en güzel iki anını yaşattı izleyenlere. Yani kısaca takım kavramı ve son noktada gerekli olan bireysellik. Bu arada futbolda bireyselliğin nerede ve nasıl kullanılması gerektiğinin de iki örneğini izledik.

Haberin Devamı

Genelde teknik direktörler özelde Sa Pinto bu söylediklerim türünden izleyenlere bilgi verecek konuşmalardan neden kaçınırlar? Kendi eksikliklerini dile getirmek bir yana rakibin iyi yaptığı birkaç hareketi övmek çok mu zor? Teknik direktörler hiç mi tenis maçları izlemezler. Teniste maçı ya da kupayı kazanan oyuncu konuşmasının anlamlı bir bölümünü rakibine ve onun ekibine övgü dolu sözler söylemeye ayırır.

Sa Pinto baştan söylediği yanlış sözleri toparlamak için Beşiktaş iyi takım dedi ama hiç de inandırıcı olamadı. Rakibe pozisyon vermediklerini söyledi ancak maç bir ara 5-0 olabilirdi. Kendi hatalarından gol yediklerini ileri sürmek elbette ki Beşiktaş’ın yaptıklarının üzerini örtmez. Takımı aldığı yerden nerelere getirdiğinin üzerini ise hiç örtmez. Gaziantep FK’yı neredeyse ilk üç pozisyona aday konumdan alıp ligin orta sıralarına kadar inmesine ilişkin konuşmalar yapmasını beklerdik Sa Pinto’dan.

Teknik direktörlerin yasak savma anlamında konuşmalar yapmasının nedenlerinden biri de, basın toplantısında sorulacak soruların önceden, seçilerek bir elde toplanması olsa gerek. Demek ki tehlikeli sorular elemine ediliyor. Gazetecilikte kolay muhabirlik dönemi başladıktan sonra, kolay ve zararsız sorular devri de başlamış oldu doğal olarak…

YORUM YAZ