MENÜ

Süper Lig yeni başlıyor

Abone Ol Google News

Sezon başında transfer edilen birbirinden değerli ve isim sahibi oyunculara karşın, takımların yaşadıkları hazırlık dönemine denk düşen “uyum sorunu” nedeniyle bu yıldız oyuncular lige gereği gibi başlayamazlar. Yeni bir takıma gelmek, beklentilerin büyük olması özellikle de taraftarların sabırsızlığı futbolcuların üzerinde baskı oluşturur. Bu baskı sonucu da ligimizin ilk devresi ortalama bir futbol ile geçer.

Haberin Devamı

Ne var ki, taraftarların algılamakta zorlandıkları bir gerçek de yok değil; isim sahibi futbolculara harcanan onca paraya karşın, bu oyuncuların herhangi bir karşılaşmada ortaya koyacakları performansın da sınırları vardır. Futbol maçında fizik kondisyon ve top tekniğinin üst sınırlarını en iyi yıldız oyuncular belirler. Ancak yeni bir yola girildiğinde bu sınırlarda olumsuz anlamda değişkenlik yaşanabilir.

Söz gelimi, Galatasaray’ın bu sezon başında transfer ettiği Falcao, ligin ilk yarısında çeşitli nedenlerle verimli olamadı. Bildiğimiz Falcao’nun çok rahatlıkla gol atacağı pozisyonlarda acemice vuruşlar yaptığını gördük. Çünkü fizik kondisyonu yetersizdi ve dolayısıyla, buna bağlı olarak tekniği de üst sınırda değildi. Beklentilere yanıt vermek için kendini zorlayıp golleri atmaya başlayınca da sakatlandı.

Haberin Devamı

Bu noktada ise belleklerde Falcao’nun ülkemize sakat geldiği olasılığı daha da belirginleşmeye başladı. Böylesine büyük yıldızların, en büyük, en çekişmeli rekabet ortamlarını bırakıp otuzlu yaşların ortalarına doğru ülkemize gelmelerinin de bir anlamı var mutlaka. Hal böyle olunca da kalburüstü oyuncuların bizde neden kalburüstü durumlar yaratamadıklarına şaşar kalırız!

Üstüne üstlük, en isabetli pasları veren, en hızlı koşan, en dayanıklı oyuncuların bile maç süresince topa sahip oldukları zaman yüzde bir ya da ikidir. İyi oyuncular topla daha fazla oynayanlar değil, top ile yerinde ve zamanında oynayanlardır. Bu durum futbolu basketbol, beyzbol ve Amerikan futbolu gibi, maçın önemli bir kısmında topun oyun kurucu ve atıcıların elinde olduğu sporlardan ayırır.

Ne kadar büyük transferler yaparsanız yapın bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür. Ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanan hiç beklenmedik bir şekilde, genellikle iyi oynayan bir futbolcu da bir maçın zayıf halkası olabilir, yaptığı pas hataları ya da adamını kaçırarak sizin hazırladığınız taktik planları yerle bir edebilir. Bu durum yıldız oyuncu sayısı fazla olan takımlarda da yaşanabilir.

Teknik adamlar yerinde değişiklikler yaparak o anda ortaya çıkan zayıf halkayı güçlendirebilir. Ancak taraftarları iyi futbol oynamak konusunda ikna etmek zordur. Nitekim iç sahada Kayserispor maçında Abdullah Avcı’yı göklere çıkartan taraftarlar onun gidişinin de nedeni oldu. Beşiktaş altı maç üst üste kazandığı zaman da tribünleri memnun edecek bir futbol oynamıyordu. Dolayısıyla zayıf halkaların güçlenmesi, eksiklerin giderilmesi ve üst üste maçlar kazanılarak puan sıralamasında üst sıralara tırmanılması genellikle ligin ikinci yarısında gerçekleşmektedir. Bu durum da, ligin ikinci yarıda başladığı şeklindeki söylemi klasikleştirmektedir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ