MENÜ

Şenol Güneş'in sorunu “kolektif monotonluk”

Abone Ol Google News

Son günlerde okuduğum en güzel köşe yazılarından birini 11 Temmuz günü Milliyet gazetesindeki köşesinde Özay Şendir yazdı. Ulusal takımın Avrupa Şampiyonası’ndaki başarısızlığına ilişkin etraflı bir rapor beklerken, basın toplantısını izleyen herkesi düş kırıklığına uğratan Şenol Güneş’in konuşmasını da, gazetecilik bakış açısıyla çok güzel bir şekilde özetlemiş. Şendir şöyle diyor: “Herkes işkembe çorbasından, Şenol Güneş ise sütten çıkmış kaşık.”

Haberin Devamı

Yazının asıl can alıcı noktası ise İngiltere’yi finale kadar getiren Southgate’in danışmanlığını yapan Matthew Syed’den yaptığı alıntı. İki defa Britanya Masa Tenisi Takımı üyesi olarak olimpiyatlara katılan Syed şöyle diyor: “Google, 10 yıl önce en parlak yazılım mühendisleriyle çalışmasına rağmen inovasyonun neden azaldığını sorgulamaya başladı. Sonrasında fark ettiler ki benzer üniversitelerde, benzer profesörlerden eğitim almış, benzer konseptlere, sezgilere ve modellere sahip kişileri işe alıyorlardı. Bu mühendisler birbirlerinin klonuydu.”

Haberin Devamı

Volkan Demirel’de milli takıma doğru mu?

Bugün 11.30 sularında Volkan Demirel bir basın toplantısıyla Fenerbahçe’ye veda edip, Başkan Ali Koç’un “eğitim almak” fikrine dudak bükmesi aklıma Özay Şendir’in yazısını getirdi. Büyük olasılıkla Emre Belözoğlu ile birlikte Şenol Güneş’in ekibine katılacaklar.

Yani Google’ın mühendisleri gibi birbirlerinin klonu eski futbolcular kurulu Ulusal takımı yönetecek. Sauthgate kolektif monotonluk ile baş edebilmek için orduda görevli bir albay, bir rugby hocası, bir kürek takımı hocasıyla çalışırken Şenol Güneş farklı, değişik, bilgi ve bilime dayalı tek hamle yapmıyor.

Konuşmasında ise “bilimden faydalanıyoruz ama futbol bilim değildir” diyecek kadar kendini bilimden uzaklaştırıyor. Böylece zaten monoton olan çalışma ekibini kendi elleriyle kolektif monotonluğun içine itiyor.

Şampiyon İtalya’nın teknik direktörü Roberto Mancini bankacılıktan gelip duran top uzmanı olan birini yanında tutarken Güneş eski futbolculardan vazgeçmiyor. Onlarca değişik parametresi olan futbolda başarılı olmak için tek yolun eski futbolculara sığınmak olduğu sadece bize özgü olsa gerek.

YORUM YAZ