MENÜ

Şenol Güneş neyi yapamıyor?

Abone Ol Google News

Teknik direktörlerin doğal etkileme becerisinden(karizma) sık sık söz edilir. Bu konuda Fatih Terim ile Şenol Güneş’i karşılaştırmaya kalksak, Terim’in açık ara önde olduğu kabul edilir.

Haberin Devamı

Aslında “karizma” denilen kavram bizde çok da somutlaştırılamamıştır. Oyuncularını “vatan, millet edebiyatı” ile hazırlamaya çalışanların karizmatik olduğu sanılır.

Oysa teknik direktörün doğal etkileme becerisi somut olaylar ortaya koymasıyla gerçekleşir. Teknik direktörün futbolcularını etkilemesinin en etkin yolu onların potansiyelini ortaya çıkartabilme becerisidir.

Teknik direktörler bir şeyi yoktan var eden insan değildir. Elinde futbolcuları vardır. O futbolcuların sahip olduğu insani ve sportif değerlerin nasıl ortaya çıkacağını bilmelidir.

Teknik direktör katalizördür

Örneğin teknik direktör oyuncularını “inanmak”, “motive etmek” “hırslandırmak” gibi duruma göre değişebilen soyut kavramlarla yönlendirmek yerine, futbolcularının sahip olduğu değerleri ortaya çıkartmak ve bu değerlere onları inandırmak yoluyla sorunları çözebilmelidir.

Haberin Devamı

Yani teknik direktör katalizördür. Katalizör ne demek? Tepkimeyi(reaksiyonu) hızlandıran unsur demektir. Örneğin; oksijen ve hidrojen atomlarını bir tüpe koyup su elde etmek istiyorsunuz. Günlerce bekleseniz bile bir damla su elde edemezsiniz.

Çünkü atomları hızlandırıcı bir katalizöre ihtiyaç vardır. Tüpün içine bir platin çubuk soktuğunuz anda tepkime hızlanır, tüpten duman çıkar. Bu duman suyun oluştuğunun belirtisidir. İşte teknik direktör de böyle bir hızlandırıcıdır. Oksijen ve hidrojen atomları futbolcularsa, platin çubuk da teknik direktördür.

Futbolcularının değerlerini ortaya çıkartamıyor

İşte Şenol Güneş’in yapamadığı budur. Futbolcularının sahip olduğu değerleri ortaya çıkartamıyor. İletişim eksikliği en önemli sorunlarından biri. Bir önceki yazımda bir dostumun dediği “hiç kimseyle geçinemez” yargısını düşündüğümüzde, geçimsiz biri nasıl takım ve birlik oluşturacak?

Son aldığım bir bilgi ise şöyle: Şenol Güneş, Beşiktaş teknik direktörlüğü yaptığında hiçbir yönetici ile konuşmazmış. Başkanın dışında hiç kimseyle iletişim kurmaz hatta takım otobüsünün yanına gelen yöneticilere hep antipatik davranırmış.

Futbol gibi birlikte hareket edilerek birlik sağlanan bir uğraşın içinde tek başına hareket etmek insanı daha da yalnızlaştırır. Kanımca Güneş’in teknik direktörlük dönemi kapanmıştır.

YORUM YAZ