MENÜ

Şampiyonlukta aslan payı kimindir?

Abone Ol Google News

Çoğu yöneticinin düşündüğü ve uygulamaya çalıştığı gibi, futbolu bir süper yıldızlar oyunu olarak düşünmek işin kolay yoludur. Real Madrid’in başkanı Florentino Perez’de böyle düşünüp, takımı süper yıldızlarla doldurduktan sonra hayal kırıklığı yaşamıştı. Ancak daha sonra birkaç yıldızı elde tutarak altyapıdan alınan gençlerle Real İspanya Ligi’ni ve Şampiyonlar Ligi’ni kazanmıştı.

Haberin Devamı

Buradan çıkan ana tema bir futbol takımı yıldızlar topluluğu olarak yola çıkıp bu yıldızların kendilerini her şeyin üstünde görerek mücadelenin içinde olmaktansa, takımın yardımcı oyuncularının gelişimine olanak tanımak daha büyük başarıların kazanılmasına neden olunmasıdır.

Nasıl ki bir makinenin hatta bir uzay mekiğinin tek bir bozuk parçası milyonlarca dolara mal oluyorsa futbolda da benzer bir durumla karşılaşmak olasıdır. Bu nedenle eğer futbolda başarılı olmak isteniyorsa süper yıldızların değil, onların arkasındaki yardımcı konumundaki futbolcuların gelişimi önemlidir.

Son günlerde Galatasaray’ın on puan geriden gelip zirve yarışına nasıl ortak olduğu konusunda farklı düşünceler ortaya konulmaya çalışılıyor. Bu düşüncelerin içinden öne çıkan ise Falcao’nun son yedi maçta sekiz gol atması. Kanımca bu anlayış bizi yanlış bir yere götürür. Falcao’nun süper bir yıldız olduğu su götürmez. Bu kadar golü hatta daha fazlasını her zaman atabilecek bir yıldız.

Haberin Devamı

Ne var ki, Galatasaray’ı yarışın önemli bir noktasına getiren Falcao’nun attığı goller değil başta Ömer Bayram olmak üzere Emre Akbaba ve Kolombiyalı yıldızın yardımcısı olarak takımda bulunan Adem Büyük’ün genel gidişata katkılarıdır.

Galatasaray’ın sekiz maç üst üste kazanmasını kolay rakiplere bağlamak hem bu kolay denilen takımlara karşı saygı ölçülerini zorlar hem de Galatasaray’da çıkışın öncüsü olan futbolcuların emeğini görmezden gelmek anlamını taşır. Ligimizde kolay takımlar varsa Fenerbahçe ve Beşiktaş neden o kolay takımları yenip zirvede yer bulamadı. Tersine bu iki büyük de kolay denilen takımlara kaybettikleri için bugünkü yerlerindedir.

Yöneticilerimiz ve teknik adamlarımız şunu bilmelidir: Futbolun izlenmesi, tribünlere seyirci çekmek ve ürün pazarlama yolu ile ekonomik getiri için birkaç yıldız oyuncuya kimsenin itirazı olmaz. Ancak futbola bakış açımızı asıl değiştirecek olan bu yıldız oyuncuların arkasındaki futbolcuların gelişimine yatırım yapmaktır. Bu yaklaşım futbola olan bakışımız, kulüplerin nasıl kurumsallaşacağı, sahada ki oyuncuların nasıl yönetileceği konusunda büyük bir etkiye sahiptir.

Süper yıldızlar forma sattırırlar, tribünleri doldurturlar ancak maçları ve şampiyonlukları kimin kazanacağını belirlemezler. Bu şeref daha çok, çoğu izleyicinin dikkatinden kaçan, takımın gol yemesini engelleyen ikinci plan unsurlara aittir. Günümüz futbolunun bu yönde evrim geçirdiğine dikkat etmek gerekir.

YORUM YAZ