MENÜ

Şamiyonlukların yolu topa hükmetmekten geçer

Abone Ol Google News

Bugünün futbolunda başarılı takımlar ile başarısızlar arasındaki temel farklardan biri şudur: Daha fazla pas yapan ve kısa pas oyununu benimsemiş takımlar rakip kaleyi çok daha fazla yoklayıp çekilen şut sayısında artış sağlayabiliyorlar.

Haberin Devamı

Çok fazla pas yapmak ile top dolaştırmak arasındaki ince çizginin farkında olmak gerekir. İyi takımlar pas yapar başarısızlar ise top dolaştırır.

Dolayısıyla top dolaştıran takımlar rakip savunmaların çabuk toparlanmasına, savunmada birikmesine ve dengeli davranmasına olanak verirken amaca yönelik pas yapan takımlar çok daha fazla şut çekme imkanı bulabiliyorlar.

Topa sahip olma oranı fark yaratıyor

Atılan şut ile gol bulma oranının doğru orantılı olduğunu biliyoruz. Almanya’da yapılan 2006 Dünya Kupası’ndan bu yana elde edilen istatistikler çerçeveye dokuz şut gönderen takımların maçı kazandığı yolundadır.

Topa sahip olma becerisi başarılı ve başarısız takımlar arasındaki farkı yaratan temel unsurlardan biridir. Başarılı ve başarısız takımların ataklarını kaleyi bulan şutla sonlandırma oranları aşağı yukarı aynıdır. Ne var ki, başarılı takımlar başarısızlara göre üçte bir oranında daha fazla rakip kaleye şut çekiyorlar.

Haberin Devamı

Lige tutunmaya çalışanlar az pas yapıyor

Uzun pasa dayalı oynayan takımlar daha az gol pozisyonuna giriyor, dolayısıyla daha az gol atıyor ama genellikle küme düşmemeye oynuyorlar. Uzun pasla oynanan futbolun temel sorunu arada bir başarılı olunması… Söz gelimi Stoke City Arsenal’a uzun taç atışlarından üç ve penaltıdan bir gol atarak galip gelebiliyor. Buna karşın Stoke her yıl düşmemeye oynuyor Arsenal ise zirveye.

Lige tutunmak için oynayan takımların geneli pas sıklığını adam akıllı azaltarak sadece üç oyuncusunun paslaşıp gol aramayı bir strateji olarak belirlemektedirler. Bu takımlar öylesine az pas yapıyorlar ki bazen tek bir pas ile gol aramanın peşine düşüyorlar, yapılan pasların yüzde 91’i dördüncü oyuncuyla buluşmadan atak sona eriyor.

Her takım için kazanmanın bir yolu vardır

Futbolda her takım karşı atak düzeni ile topla çok oynamadan yoluna devam etmek istemez, son dönemde eski günlerini aramaya başlamış olsa da Barcelona’da olamaz. Ama her takım ister kadrosundaki yıldızlar sayesinde isterse sayılar tarafından onlara sunulan verilerle, eldeki futbol aklını kullanarak maç kazanmanın bir yolunu bulabilir.

Geçmişe göre bugün artık elimizde çok daha kapsamlı ve çok daha ayrıntılı sayısal bilgiler var. Futbola ilişkin bilgi toplama yeteneğimiz de bu bilgiyi kullanma becerimiz de gün be gün artıyor. Öyleyse futbolda maç kazanmanın yolu her dönemde çeşitli ve değişkendir ama şampiyonlukların yolu topa hükmetmekten geçiyor.

YORUM YAZ