MENÜ

Rakibi sınırlandırarak alanı genişletmek…

Abone Ol Google News

Kayserispor’un Beşiktaş karşısına çıkan kadrosu sınırlı mıydı? Futbolda rakibi ve alanı sınırlamak ne anlama geliyor? Kuşkusuz Kayserispor’un kadrosu, Beşiktaş’ın puan yitirdiği Ankaragücü’nden daha sınırlı değildir.

Haberin Devamı

Rakibin oynadığı alanı sınırlamak ve hareket becerisine engel koymak sizin elinizdedir. Karşıtınıza sınır koyduğunuz anlarda oyun alanınızı da genişletirsiniz.

Maç öncesi yorumumda N’Koudou’nun geniş alan bulamayacağı için etkili olamayacağını yazmıştım. Ne var ki Kayserispor erken iki gol yedikten ve Beşiktaş’ın saldırarak oynayıp farkı artırabileceğini gören Hamza Hamzaoğlu büyük olasılıkla takımının vuruşarak sınırları aşmak stratejisi ile oynatınca N’Koudou’ya da gün doğdu, alan açıldı.

Dikkatler N’Koudou üzerinde…

İki kalenin fethedilmesi ilkesine dayanan futbolu doğal olarak savaş stratejilerinden de etkilenmiştir. Savaşta her cepheden birden saldıramazsınız, en zayıf yeri saptayıp kuvvetinizi orada toplarsınız.

Henrique’nin Ghezall’ı baskı altında tutmasına bağlı olarak Beşiktaş, N’Koudou üzerine dikkatlerini yoğunlaştırdı. İnsanların kafalarından geçen bir şeyi bilinç seviyesine çıkarmak için dikkat kesilmeleri gerekir. Yani olayları seçip bazılarını daha iyi uygulayabilmek için öncelikli hale getirmek…

Haberin Devamı

Aklın aynı anda olası birçok olay ve nesneden ya da düşünce katarından birini, açık ve canlı bir biçimde ele alması dikkat olarak tanımlanabilir. Yani bazı şeyleri, ötekilerle etkin olarak uğraşabilmek için elemine etmek, ötelemek…

“Sınırlı” kadroyla sezonun oyunu…

Beşiktaş bilerek ya da oyunun kendi doğasından kaynaklanan özgün yapısından türeyen bir sınırlama ve dikkate dayalı doğru seçimlerle oyuna egemen oldu. Bu bağlamda ne yapacağı belli olmayan “sınırlı” kadrosuyla sezonun en doğru oyunlarından birini sergileyerek zorlu virajı döndü.

Futbolu ne denli doğru oynarsanız oynayın rakip gücünden ya da kendi eksikliklerinizden kaynaklanan hatalar en doğru oyunun içinde bile görülebilir.

Örnek mi? Çıkışları eksik, sprint kuvveti ve süratte devamlılığı olmayan Gökhan Töre’nin santrfor başlatılıp altı kez ofsayta düştükten sonra yanlıştan dönülerek orta alana çekilmesi. Böylece top yaparak ilerleyen takıma katkı yapar hale geldi.

Sergen Yalçın değişikliklerde ortalamanın altında…

Beşiktaş’ın yediği golde Wida, Rosier’in arkasını doldurmak için doğru bir hamleyle sağa kaydı, Montero doğru davranışı bularak Hırvat stoperin yerine geldi.

Nsakala’da İspanyol’un yerine kaymalıydı ama o sol bekte kalarak takımın golü yemesine neden oldu. Gene de Nsakala’nın Beşiktaş’taki en iyi maçını oynadığını söylemeliyiz.

Oyuncu değişikliklerinde doğruyu tutturma oranı düşük olan Sergen Yalçın oyundan Necip Uysal’ı alarak hata yaptı kanımca. Çünkü hiçbir oyuncu Necip kadar rakip ataklarını keserek karşı oyuna yöneltmedi Beşiktaş’ı.

Oysa her zaman olduğu gibi Necip takımın en dinamik oyuncusuydu. Yapılması gereken Gökhan Töre’nin dışarı alınıp Mensah’ı onun yerinde görevlendirmekti.

YORUM YAZ