MENÜ

Öz kaynak düzeni sözde kalmamalı

Abone Ol Google News

Beşiktaş’ın Başkanı Ahmet Nur Çebi geçen hafta içinde Önder Karaveli ile yapılan sözleşme sırasında açıklamalarda bulundu. Çebi’nin konuşması içinde dikkatimi en çok çeken öz kaynak düzenine ilişkin söyledikleriydi.

Haberin Devamı

Çok uzun zaman oldu bir büyük takımın başkanının ağzından bu denli ferahlatıcı sözler duymamıştım. Çebi’nin dikkat çeken ve üzerinde düşünülmesi gereken sözleri şunlardı: “Beşiktaş artık öz kaynaklardan beslenen, plan ve proje başlatmıştır. Kurtuluş öz kaynaktadır.”

Beşiktaş öz kaynağını kim bitirdi?

Yıllarca öz kaynaklarından beslenerek Türkiye Ligi’nin tüm rekorlarını alt üst eden Beşiktaş, Serdar Bilgili’nin tribünlere oynama politikası yüzünden “Ahmet Dursun, Seba gitsin” sloganı rehberliğinde yolunu şaşırdı.

Süleyman Seba politikalarının birikimi sonucu artıda olan kulüp kasası popilist yaklaşımlar yüzünden tam takır edildi. Bugün gelinen noktanın yeni sloganı artık “kurtuluş öz kaynaktadır” olmak zorundadır.

Beşiktaş şu anda bile öz kaynaktan gelen gençleri ile bir iskelet kadro kuracak kadar zenginliğe sahiptir. Yeter ki düşünceler sözde kalmasın. Biliyorsunuz, söylemek kolay yapmak zordur.

Haberin Devamı

Serpil Hamdi Tüzün unutulamaz!

Öz kaynak zorlu bir yolculuktur. Ancak bu zorlu yolculuğun sonunda mutlaka mutluluğa ulaşılır. Bu uzun ve yorucu yolculuğu Beşiktaş adına Serpil Hamdi Tüzün başlatmıştı. 1970’li yılların başında Total Futbol’un merkezi olan Amsterdam’a giden Serpil Hoca, Ajax’ın sistemini inceleyerek dönüşte “Türk tipi bir öz kaynak düzeni” kurmuştur. Beşiktaş bu düzenden üç yıl üst üste şampiyonluk çıkardı.

Beşiktaş Öz Kaynak düzeninin içindeki çocuk ve gençler en alttan en üste kadar toprak sahalarda Total Futbol’u uygulamaya çalışıyordu. Bunun yakından tanığıyım ve Serpil Hamdi Tüzün’ün takımlarıyla, Beykoz’un başındayken rakip olarak defalarca karşı karşıya geldik.

Öz kaynak nasıl bir yolculuktur?

Serpil Hoca kurduğu sistemin özyapısını şöyle tanımlıyordu: “Öz kaynak temizdir, durudur, berraktır ve sürekliliği vardır. Kendi kendini yeniler.” Bir ekleme de ben yapacak olursam, denebilir ki; öz kaynak, özden çıkıp, öze dönüş eylemidir.

Özden gelenin özüne doğru yürürseniz berrak ve temiz kaynağı bulursunuz. Bu temizlik sadece içinde bulunanları değil ülke futbolunu da paklar.

Ekilen tohuma sahip çıkılarak üren vermesini sabırla beklemeyenler hazırdan yemek zorunda kalırlar. Hazıra dağların dayanmadığını her kes bilir de, ne yazık ki hazır yiyicilerden de kurtulamayız…

YORUM YAZ