MENÜ

Ortak oyun fikrine Diagne uymadı Muriç'de uymaz…

Abone Ol Google News

İyi ve kötü futbolu neyin oluşturduğuna karar vermek için yalnızca sezgilere, varsayımlara ve geleneklere bel bağlama devri çoktan bitti. Bunların yerini somut kanıtlar aldı. Geçen yıl hiç beklenmedik bir şekilde, “açık ara” seçimi kazanan Ali Koç, Fenerbahçe’nin artık varsayımlara göre hareket etmeyeceğini söylemesine karşın, futbolun pratiğinde yaşanan acı gerçekler sonucunda yeniden eskiye dönmek zorunda kaldı. Fenerbahçe’de bir daha adı anılmayacağı söylenen Ersun Yanal taraftarın baskısı sonucu göreve getirildi. Yeni hiçbir eylem ve sözlemi olmayan Emre Belözoğlu, yolu Fenerbahçe ile kesişme ihtimali olan herkesin söyleyebileceği “Fenerbahçe değerleri” ni yandaşların gönlünü okşayacak şekilde söyleyerek kulübe döndü.

Haberin Devamı

Ali Koç “yenilik” dedi gelenekçi oldu

Oysa günümüz futbol dünyasında yenilenme ve somut bilgiyi kullanma hakkında birçok veri ve buna ilişkin çok sayıda gösterge var. Somut veri ve bilgi kullanımı bu güzel oyundaki güç dengelerini yeniden belirliyor. Futbol artık komutlarla alışkanlıklarla ve tahminlerle yürütülmek yerine daha fazla liyakate dayalı yeni bir aşamaya geçmiş durumda. Ali Koç’un başkanlığı kazandıktan sonraki konuşmasından anladığımız da, sözünü etmeye çalıştığımız bu yeni yola gireceğine ilişkin bir tavır ortaya koyacağıydı. Bugün gelinen noktada Koç eskilerden daha gelenekçi bir yapı ortaya koymaktadır.

Haberin Devamı

Takım oyunu tembel santrforu bile kral yapabilir…

Futbolun evrimi içinde tembel oyunculara tahammül olmasa da, antrenman bilgisi ve teknolojinin yeterince gelişmediği dönemlerde “aylaklığa övgü” anlamında pivot santrforlara bel bağlandı. Futbol tarihimizin belki de en tembel santrforu Tanju Çolak’tı. Ne var ki o da gol rekorları kırdı. Bunun anlamı da şudur: Takımı iyi oyunculardan kurup sistemi yetkinleştirirseniz tembel santrfor bile gol kralı olabiliyor. Öte yandan, kendilerini ortak oyun fikrine tabii kılacak bir topluluk yaratıldığı için Galatasaray iki yıldır şampiyon oluyor. Bu ortak oyun fikrini gereksiz ve anlamsız bir şekilde transfer edilen Diagne bile bozamadı.

Forvetler zeki stoperler hızlı olmak zorunda…

Futbol tembel oyuncuların işi değildir diye söze başladık, kapalı savunmalar arasına zekice girip, değişik ve aldatıcı koşular yaparak gol arayan forvetler dönemine geldiğimiz fikriyle devam edelim. Bugün genelde takım savunması özelde de stoperler öylesine güçlendi ki, zeki, delici defans arası koşular yapmak salt forvetlerin değil aynı zamanda orta alan oyuncularının katılımını da gerektirdi. Forvetlerle stoperler arasındaki ilişki, havadan kurşun ve bomba yağdıran tepkimeli uçaklara karşı uçaksavarların geliştirilmesine benzer bir bakıma. Forvetler zekice koşular yaptıkları süre içinde stoperler de zeki, kıvrak ve hızlı olmak zorunda kaldı. Böylece tembel pivot santrforlar devri kapandı.

Muriç’de Slimani’ye benzer mi?

Artık doldur boşalt ile gol bulmak planı olmayan tembel pivot santrforlara bel bağlayan takımların işi oldu. Diagne’den ağzı yanan Galatasaray haklı olarak Vedat Muriç transferinde tutarlı bir politika izledi. Geçen yılın en iyi istatistiklerine sahip olmasına karşın Muriç’de özünde pivot bir santrfor. Unutmamak gerekir ki İslam Slimani’de Fenerbahçe’ye gelmeden önce çok başarılıydı. Sarı lacivertli forma altında sadece bir gol atabildi. Ortak oyun fikri geliştirilemezse Muriç’de, Slimani’nin durumuna düşebilir…

Haberin Devamı
YORUM YAZ