MENÜ

Optimal canlılık yakalanınca böyle oluyor…

Abone Ol Google News

15 Ekim 1989 günü Beşiktaş, İnönü Stadı’nda Adana Demirspor’u 10-0 yendiğinde maçı stattan izlemiş ve Cumhuriyet gazetesine eleştiri yazmıştım. Siyah beyazlı takım 20 Eylül 1993 günü de Trabzonspor’u 7-1 yenmiş ve Adana Demirspor karşılaşmasına benzer bir oyun tarzı sergilemişti. Ancak Güney temsilcisine karşı alınan tarihsel galibiyetin yanı sıra oyun açısından da futbolda çok ender görülen bir yapı vardı alanda.

Haberin Devamı

15 Ekim’deki maçın ertesi günü gazetede çıkan yazımın başlığı “optimal canlılık” tı. Sadece futbol maçlarında değil insan yaşamda da optimalı bulunca hayat ona hem mutluk verir hem de yaşamdan zevk alınır. İster boğazda dolaşın isterse ormanda, her şeye güzel bakar, güzel görür insan…

Birlikte sohbet ettiğiniz bir arkadaş grubunun içindeyseniz ve onların geneli gergin ve tartışma pozisyonundaysa bile siz optimal canlılığınızı korursunuz, doğru olan neyse o kendiliğinden dudaklarınızdan dökülür.

Adana Demirspor maçından sonra ikinci kez bir futbol takımının neredeyse her şeyi doğru yaptığını gördüm. Futbolda hep doğru yapılmaz, bu olanaksızdır. Ancak optimalı yakaladınız mı yorgunluk nedir bilmezsiniz.

Haberin Devamı

Her şey otomatik hale gelmiş gibi kendiliğinde olur. Attığınız çalım, verdiğiniz pas, çektiğiniz şut hep amacına ulaşır. Mahalle arasında çocukluğunuzda oynadığınız gibi eğlenceli ve özgür bir ortamın içinde bulursunuz kendinizi.

Bütün futbol takımlarının maç sırasında aradıkları; ucundan, kenarından ve kıyısından da olsa optimalı yakalayıp rakibe üstünlük sağlamaktır. Ama bu hiç kolay değil! Rakiplerinizin yaptığı plan sizi optimaldan alıp gerginliğe doğru yol aldırır. Rakibinizin özgürlüğünüze sınır koyması ayaklarınıza bağ olur.

Pozitif psikolojinin konularından biri olan Optimal canlılık liderler tarafından birlikte çalıştığı ekibini motive ederek yakalanacağı gibi, futbolcuların kendiliğinden, özellikle zor dönemlerde elde ettikleri başarılar sonucunda da yaşanılabilir.

En iyi oyuncularını sakatlıklar yüzünde yitiren Beşiktaş, çaresizlikten çare üretince, forma giyen her oyuncu sahip oldukları değerlerin farkına vardılar. Sonrasında ise optimal motivasyonla zirve yaptılar…

YORUM YAZ