MENÜ

Normali baş tacı etmek…

Abone Ol Google News

“Bir teknik direktörde eksik olmaması gereken tek şey dürüstlüktür.”

Haberin Devamı

“Teknik direktörlük sahip olduklarını kullanma sanatıdır.”

“Disiplin, körü körüne itaat etmek değil, öğrendiğini iyi uygulayabilmek demektir.”

“Günlük zaferler için kestirme yollar arayanlar, gerçek ve kalıcı zaferler için yolları kapayanlar olmuştur.”

“Teknik adam güdüleyici değil ilham verici olmalıdır.”

Yukarıda tırnak içine aldığım özlü sözler herhangi bir Antik Çağ bilgesine değil, bizim Karadeniz’in sınırlı ama verimli topraklarından filizlenmiş, ne yazık ki geçen yıl zamansız olarak kaybettiğimiz Özkan Sümer’e ait.

Bu sözler Sümer’in yayıma hazırlanan kitabından, teknik adam, yönetici ve futbolcular, hatta yönetme sanatı üzerine söylenmiş onlarca sözünden sadece birkaçı.

Takımın teknik patronu teknik adam olmalıdır

Vitor Pereira hakkında yazılı medyada çıkan haberleri okuyunca aklıma rahmetli Sümer geldi. Onun olduğu yerde asla çok başlılık olmazdı. Futbolun teknik anlamda tek patronuydu. Yöneticiler ya da kulüpteki başka görevliler kendisine teknik anlamda bilgi vermek için kıvranırlardı ama asla cesaret edemezlerdi. Bu kötü bir şey mi, Özkan Sümer diyaloga kapalı biri miydi? Hayır, Sümer herkesi dinler ama söyleyenlerin konumundan, makamından ve isteklerinden asla etkilenmezdi.

Haberin Devamı

Futbolun teknik yanını yönetmek teknik adamın olması gereken normal görevidir. Peki, olması gereken normal davranışları neden baş tacı ediyoruz. Yanıtı gayet basit… Çünkü Türkiye’deki teknik adamların geneli takım yönetmekten çok farklı hesapların peşinde olmalarıdır.

Oyuncunun geçmişi ve kariyeri değil bugünü önemlidir

Neymiş, Pereira Mesut Özil’i bile yedek bırakmış. Mesut Özil, Fenerbahçe’ye geldiği günden bu yana sadece maçların son 15-20 dakikalarında rakip yorulduğu zaman görev yapabilirdi. Eğer o günkü teknik kadro bunu yapabilselerdi Mesut sakatlanmaz ve büyük olasılıkla bu sezona daha hazır girerdi. Daha Mesut Özil Türkiye’ye geldiği günlerde “Fenerbahçe Mesut olabilir mi” başlıklı yazımızda bunları etraflıca yazmıştık.

Bir teknik direktörün yapması gereken normal uygulamalarından biri yaşına, geçmişine, kariyerine göre değil de, o gün ortaya konulan performansa göre oyuncularına forma vermektir. Özkan Sümer’in söylediği dürüstlük böyle anlarda belli olur.

Gerçi teknolojik olarak dürüstlüğü ölçecek bir buluş henüz yapamadık ama tutarlılık ve forma dağıtımındaki adalet teknik adamın dürüstlüğü konusunda bizlere bilgiler verebilir.

Geçen yıl Fenerbahçe’de olmayan gerçek anlamda bir teknik kadroydu. Bu sene var. Ama bu da hiçbir başarının garantisi değil! Siz dağların katmanlarından süzülerek bize ulaşan duru su gibi olan bilgiyi kullanın, teknik adamlık ilkelerinizden ödün vermeyin başarı er ya da geç sizi mutlaka bulup, ödüllendirecektir.

YORUM YAZ