MENÜ

Mevkiler değil kilit oyuncular kazandırdı

Abone Ol Google News

Sergen Yalçın’dan torpilli olduğunu düşündüğüm Welinton Antalyaspor karşılaşmasında Beşiktaş’a gol yedirdikten sonra, Rıdvan Yılmaz sakatlanınca torpile ihtiyaç duymadan forma giyen Nsakala hocasına” biz bu takımın oyuncuları değiliz” türünden açık bir mesaj verdi. Takımın en kritik maçlarından birinde, altı dakika içinde iki sarı kart görmenin başka bir açıklaması yok gibi görünmektedir. Üstelik ikinci kart kaleden neredeyse seksen metre uzaklıkta ve Beşiktaş kalesi hiçbir tehdit altında değilken…

Haberin Devamı

Neyse ki Konyaspor üç büyüklerden dokuz puan toplayacak kadar nitelikten, hocasının ayrılma pozisyonuna gelecek kadar gerilemiş olduğundan yetmiş beş dakika on kişi ile mücadele eden Beşiktaş’a diş geçiremedi de, Nsakala’nın yaptığından dolayı ortaya çıkacak kriz fazla büyümedi. Ancak Sergen Yalçın bu iki oyuncuyu koruduğu sürece yeni kayıplar kaçınılmaz olacaktır.

Yoğun maç trafiği içerisinde belki de hiçbir takımın futbolcularının başaramayacağı kadar özverili oyun sayısal eksikliğin kapatılmasının temel nedeniydi. Çünkü takım on kişi kaldıktan sonra mevkilerin değil kilit oyuncuların öne çıktığı bir yapı oluşturuldu. Bu oluşumun baş mimarı da anahtar oyunculardı.

Haberin Devamı

Futbolu hangi diziliş ve taktikle oynarsanız oynayın iş başa düştüğü zaman işte bu anahtar oyuncu faktörü sonucu belirleyici olmaktadır. Sezon başında yanında oynayan Welinton ve Nsakala yüzünden çok eleştirdiğimiz Vida savunmada, Souza orta alanda, Rosier sağ tarafta ve yine orta alanda Ghezzal mevkilerin değil sahanın kilit futbolcuları oldular. Gehezzal’dan Konyaspor maçında ortaya koyduğu koşu temposunu hiç kimse beklemezdi. Souza’nın ise maç sonunda futbol alanına yığılıp kalması onun nasıl bir performans ortaya koyduğuna örnek olmalıydı. Fenerbahçe’nin bu futbolcuyu elden çıkartmasını düşünürüm ama bir türlü anlam veremem.

Aboubakar bir pozisyonda ortaya çıktı ancak bu rakip için büyük bir tehdit oluşturdu. Mesaj açıktı: “açığınızı bekliyorum.” Atiba’nı nasıl oynaması gerektiği ise net biçimde belli oldu. Artık yaşı gereği üst üste maç oynamaktansa rakip yorulduktan sonra devreye sokulması Beşiktaş için kazanç olacak.

Rosier’in devamlı ileri çıkmasıyla üçlü savunma bir taktik olarak değil de kendiliğinden gelişen bir sistem oldu. Oysa büyük takımlar eksik kaldıklarında ve kazanmaya ihtiyaçları olduğunda üçlü savunmayı bilinçli olarak uygulayabilirler. Söz gelimi Konyaspor maçında sarı kartlı Necip oyundan alınarak Montero ile üç stoperli oynanabilirdi. Oyunun sonucuna bakılarak buna gerek yokmuş gibi görünse de, Beşiktaş için bir seçenek olduğu akılda tutulmalıdır.

YORUM YAZ