MENÜ

Maç bilimsel bir tasarımdır

Abone Ol Google News

Bir karşılaşmanın yapısı, tasarım sanatının spor bilimine dayandığı bir alandır. Hiçbir maçın standart bir tasarımı olmadığı gibi, maçlara ilişkin düşünülen bazen sorulan soruların da tam bir yanıtı yoktur. Çünkü çok fazla sayıda durum ve herkesin tahmininden çok da çözüm vardır.

Haberin Devamı

Nasıl ki sanatçılar eser yaratım süreçlerine notalar ve sözcüklerle adım adım başlıyorsa, futbol takımlarının oluşturulması da, yararlı hamlelerin yaptığı olumlu değişiklikleri yakalayıp onları geliştirerek, içselleştirmekle gerçekleştirilir.

Maç tasarımlarının içinde sayısız olasılık peşinde koşularak çoğunu tam anlamıyla yapamamaktansa, oyuncuların niteliklerinden esinlenerek belli sayıda taktik varyasyon genellikle daha yararlı sonuçlar doğurur.

Önce eldeki futbolcular değerlendirilmeli…

Bir zamanlar Beşiktaş’tan Fenerbahçe’ye geçen Branko Stankovic, sarı lacivertli takımda yaşadığı şampiyonluğun Alpaslan Eradlı ile Selçuk Yula arasındaki güçlü pas bağlantısıyla ilişkili olduğunu bana anlatmıştı. Bir yıl sonra yaşanan başarısızlığı da Eradlı’nın futbolu bırakmasına bağlamıştı.

Haberin Devamı

Bu bağlamda Fenerbahçe teknik direktörü Vitor Pereira’nın öncelikle eldeki futbolcuları değerlendirmeye çalışıp transferde acele edilmemesi görüşü doğrudur. Çünkü bir futbol tasarımcısı olan teknik direktörler öncelikle eldeki futbolcuların niteliklerini görüp ona göre bir plan yapması gerekmektedir.

Eldeki futbolcuları değerlendirmek bizde artık pek anlamlı görülmüyor. Hangi ligde hangi teknik adam göreve gelse ilk isteği transfer oluyor. Oysa eldekileri değerlendirmekle işe başlamak bir teknik adamın başka bir görevini devreye sokması anlamına geliyor; oyuncuların niteliklerini geliştirmek böylece kulübün olanaklarına katkı yapmak…

YORUM YAZ