MENÜ

Kötü oynayarak maç kazanılır mı?

Abone Ol Google News

Az farkla ya da 1-0 kazanılıp kalesinde rakibin fazla göründüğü maçlar için yapılan yorum eskiden beri aynıdır: Kötü oynadı ama kazandı. Peki, bir futbol takımı kötü oynayarak maç kazanabilir mi, bu yargı ne kadar doğrudur?

Haberin Devamı

Son yıllarda istatistikler futbolda önem kazanmaya başladı. Oyunun gidişatının nasıl olduğu hakkında yardımcı bilgiler vermektedir sayılar. Ancak istatistiklerin doğru okunduğu konusunda kuşkularım var.

Rakip kaleye yapılan her orta ve çekilen her şut bu eylemleri yapan takımın hanesine olumlu istatiksel bilgi olarak yansıtılıyor.

Şutun ve ortanın değeri

Şutun da ortanın da değer olabilmesi için en azından rakip kaleyi, kaleciyi ve savunmayı tehdit edici nitelikte olmalıdır. Şut ve orta “bir daha yaptıklarında gol olabilir” duygusuna sürükleyip onları endişe içine itebilmelidir.

Birkaç kale boyu yukardan giden şutlar ve şandel bir şekilde gönderilip rakip kaleci tarafından rahatça alınan ortalar istatistiklere girmemelidir.

Rakip kaleye onlarca şut çekip orta yapan takım maçı kaybediyorsa, kazanan takım otomatikman kötü oynayarak kazanmış oluyor! Peki, çekilen şutların ve yapılan ortaların neden sonuca etki etmediği üzerine ne kadar kafa yoruyoruz? Bu eylemlerin sonuç verici bir niteliğe dönüşmemesinin nedenleri nedir?

Haberin Devamı

İşte bu noktada daha derin istatistiklere bakmak gerekiyor ki, bu konu hem zordur hem de saptanması kolay değildir. İstatistikler genellikle oyunun hücum tarafıyla ilgilenmektedir ve savunmada daha çok kalıp maçı kazanan takımın defansif yetkinliği ve oyuncularının doğru hamleleriyle, doğru organizasyonuyla pek ilgilenmez.

Peki, kazanan takım nasıl haklı oluyor?

Kötü oynayıp kazanma yanılgısının karşısına da, “kazanan takım haklıdır” yargısını koyarız ki, bu daha doğru gibi gelmektedir bana. Kazanan takım mutlaka görünmesi zor derin istatistiklerde doğru hamleler yapmıştır. Savunmada rakiplerinin şut çekme, duvar pası yapma, defansın içine sızma eylemlerine sınır koymuştur.

Kendi oyun anlayışıyla maça başlayıp işler yolunda gitmediği anda küçük gözlemlerle farklılıklar yaratmak, oyun içinde yeni alanlar yaratıp yeni sınırlara dayanarak tutarlı bağlantılar kurmak ilk bakışta dikkat çekmez ancak sizin kötü gördüğünüz takımın kazanma yolundaki iyi girişimleri olabilir. Kazanan takım düşünsel olarak daha sağlamdır ki bu da fizik mücadeleye önemli katkı yapar.

YORUM YAZ