MENÜ

Kime ve neye göre transfer?

Abone Ol Google News

Yeni seçilen Türkiye Futbol Federasyonu kulüplerin harcama limitlerini belirledi. Belirlenen limitlere karşın kulüplerin transfer istekleri ve ortaya koydukları hedeflerin limitlerin çok üstünde olduğu bir gerçek…

Haberin Devamı

Doğaldır ki bu durumdan en çok memnun olan da futbolcu menajerleri… Oyuncuların, videoya kaydedilmiş belli hareketlerinden yola çıkarak transfer edilmeleri bizde öteden beri bilinen futbolcu alınması yöntemi olarak kabul görmektedir.

Özellikle geçmişte başarılı olmuş futbolcuların son yıllarını Türkiye’de geçirmeleri için menajerlerin hazırladığı tuzak görüntüler ise kulüplerin transfer döneminde büyük ekonomik kayıplar vermelerinin ana nedenidir.

Başarılı futbolcu kimdir?

Hiç umudum yok ama yine de transfer dönemine ışık tutmak amacıyla, “başarılı futbolcu kimdir” sorusuna yanıt aramak için bir araştırmayı sizlerle ve dolayısıyla yöneticilerle paylaşmak istedim.

Roma’daki Sqpienza Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, farklı işlerle meşgul olunurken başarılı futbolcuların beyinlerinin, ortalama futbolcular ya da futbolcu olmayan insanların beyinlerine kıyasla daha sakin olduğu bulunmuştur.

Haberin Devamı

Aynı zamanda başarılı futbolcuların oyun esnasında harcaması gereken zihinsel emek de çok daha azdır. Başarılı futbolcular sahada olup biteni herkesten çok daha açık ve net görürler.

Basketbolcular ve serbest atışlar

Aynı üniversitede basketbol oyuncularıyla birlikte başka spor dallarından sporcular bir araya getirildi. Onlara serbest atış videoları izlettirildi. Top elden çıkar çıkmaz video durduruluyordu. Sporculara topun basket olup olmadığı soruldu.

Basketbol oyuncuları bu noktada çok daha başarılı tahminlerde bulundular. Başarının nedeni el ve kas hareketini kontrol eden beyin bölgesini harekete geçirmesiydi. Sanki kendileri atıyormuş gibi serbest atışı yeniden canlandırabiliyorlardı. Kısacası uzman oyuncular uzman olmayanlara göre farklı şekilde düşünürler.

Aynı yöntem futbolcular üzerinde denense, söz gelimi ceza sahası üzerinden kaleye çekilen şutlar videoya kaydedilip hangisinin gol olacağı sorulsa başarılı futbolcuların tahminlerinin daha yerinde olabileceğini düşünebiliriz.

Deha doğuştan değil sonradan oluşur

Başarılı futbolcular ya da sporcular dikkatlerini kontrol edebilme alışkanlığına ve strateji geliştirme becerisine sahiptirler. Bu nedenle yaşamlarını da kontrol edebiliyorlar. Dikkat iradenin vazgeçilmez bir elementidir.

Gerek futbolda gerekse yaşamın diğer alanlarında deha olarak nitelendirilen insanlar üzerine yapılan araştırmalar şu yaygın görüşü ortaya çıkartmıştır: Deha büyük ölçüde doğuştan gelmez, sonradan oluşturulur.

Çalışarak başarılı olanlarla dehaları ayıran anahtar faktör ilahi bir kıvılcım değildir. Asıl önemli olan zamanla adım adım daha iyiye doğru gitme yetisidir. Başarı bir amaca yönelik pratik yapmakla elde edilir.

Bu anlamda en iyiler becerilerini işleyip parlatmaya daha fazla zaman harcarlar. Başarılı futbolcular işin erbabı olmak için ortalama futbolcuların beş katı daha fazla çalışırlar.

Futbolcunun maçlarına değil antrenmanlarına bakın

Haberin Devamı

Öyleyse menajerlerin maçlarda kaydettikleri video görüntülerine değil antrenmanlardaki çalışma ciddiyetine ve çalışma temposuna bakın. Bir futbolcu antrenmanda çalışmayı seviyorsa hemen transfer edin!

Başarılı futbolcular sahip oldukları becerilerin en çok değer gördüğü ortalamaları bulmaya eğilimlidirler.

Ancak futbolcular ünlenip daha çok ödül aldıkça verimlerinin düştüğü de kanıtlanmıştır. Türkiye’ye getirilen ünlü ve ödüle doymuş futbolcuların neden başarısız oldukları da bu gerçeğe bağlı olsa gerek.

YORUM YAZ