MENÜ

Jorge Jesus nasıl bir hocadır?

Abone Ol Google News

Abartılmış ligimize alınan abartılmış futbolcu ve teknik direktörler sayesinde tribün dalgalanmaları daha ilk haftada kendini göstermeye başladı. Futbolun abartılmış unsurlarının ticari bir mantığı olabilir ama insani duyguları örselediğini de yadsımamak gerekir. Bu bağlamda abartının da bir tutarlılığı olmalı.

Haberin Devamı

22 yabancı futbolcusu ve 35 kişilik oyuncu kadrosuyla sezona hazırlanan Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi ön elemesinde savaş mağdurluğu yüzünden ülkesinin dışında oynamak zorunda kalan Dinamo Kiev’e elendikten sonra ligin yeni takımı Ümraniyespor’un elinden de zor kurtuldu.

1984-85 sezonunda yeniden kurulan 3. Lige katılarak profesyonel olan Ümraniyespor o yıllarda 1. Amatör Lig’de bile iddialı takımlar arasında sayılmazdı. Futbolun, isteyen herkese en beklenmedik sonuçlar sunabileceğine iyi bir örnektir Ümranyespor.

“Kornerlere iyi çalışmışlar” ne demek?

Peki, futbol için her türlü donanım ve birikime sahip olan Fenerbahçe’de neden beklentiler gerçekleşmiyor? Türkiye’ye dünyanın en büyük on hocasından biri olarak pazarlanıp, getirilen Jorge Jesus’un rakibi hakkında söylediği “kornerlere iyi çalışmışlar” sözleri O’nu ilk ondan alıp yüzüncü sıraya düşürecek nitelikte bir yaklaşımdır.

Haberin Devamı

Rakibi övmek başkadır, kendi açıklarını ortaya sermek ise bambaşkadır. İkisi arasındaki ince çizgiyi fark etmezseniz kendinizle çelişkiye düşersiniz.

Bunu söyleyen bir hocaya sorarlar; sen 22 yabancısı olan bir takımın 35 kişilik kadrosundan doğru bir 11 seçebildin mi? Bu köşe vuruşları sırasında oyuncularını doğru konumlandırıp gerekli önlemleri alabildin mi?

Emre Mor ve Arda Güler’in anlattıkları

Futbol oynamayı sadece çalım atmak sanan Emre Mor’a takımın temel taşlarından biri olarak bakan bir hoca dünyanın her yerinde sorgulanır.

Takımın “on numarası” olarak görülen ve büyük bir geleceği olan Arda Güler’e güvenmiyorsanız ya sizde bir sorun var ya da sizi dünyanın en iyi on hocası arasında gösterenlerde…

Sorun, ligin ilk maçında alınan beraberlik sonucunda kaybedilen puanlar değil. Sorun Jesus’ın Emre ve Arda’ya bakışıdır. Bu bakış açısı ligin devamında daha derin sorunlar ortaya çıkartacaktır.

35 oyuncudan 11 çıkartmak kolay mıdır?

Eğitimbilimi bir futbol takımının antrenmanı sırasında bir hocanın ancak beş oyuncuyu dikkatli bir şekilde gözleyebileceğini ileri sürer. Buradaki “dikkat” sözcüğünün içi dolu ve anlam yüklüdür.

Onun içindir ki teknik kadro da bir ekip işidir günümüzde. 35 oyuncunun içinden en iyi 11’i çıkartmak hiç de kolay değil.

Denebilir ki bir maç sonunda bu denli keskin yaklaşımlarda bulunmak doğru değildir. Fenerbahçe bu ligi şampiyon da bitirebilir. Doğrudur. Kimileri için bir maçtaki veriler çok anlamlı olmayabilir.

Ancak benim için birkaç küçük ayrıntı geleceğin nasıl geçeceğine ilişkin belge niteliğindedir. Jesus, bu kadronun içinden zor çıkar. Çıkarsa da bu, futbolcu kalitesiyle olur, hoca ile değil!

YORUM YAZ