MENÜ

İtalyan taktik zekası

Abone Ol Google News

Ekonomik küreselleşmenin dünyayı devletlerin ortak çıkarları etrafında ne kadar toplayabildiği tartışma konusu olduğu halde, Avrupa, Ulusal futbol takımlarını bir topun başına topladı neredeyse.

Haberin Devamı

Grupta oynadığımız üç maçta da taktiksel anlamda düşünce ürünü hiçbir görüntü ortaya koyamayan Bizim Çocuklar bir yana Şampiyon İtalya’dan tutun da Kuzey Makedonya’ya kadar bütün Avrupa ülkeleri benzer futbol oynadılar:

Önce savunma organizasyonunu en üst düzeyde yapmak sonra da taktik zekanın öncülüğünde futbol alanını hücumda genişletip hızlı ataklar geliştirerek sonuca gitmek.

UEFA standardında futbol

Avrupa Şampiyonası başlamadan önce ve şampiyona sırasında zaman zaman UEFA standardından söz ettim. UEFA son on yıldır Avrupa ülkelerinde eşzamanlı seminerler düzenleyip teknik adamların eğitimine bir standart getirmek istemektedir.

Avrupa Şampiyonası’nda ülkelerin yaklaşık olarak benzer futbol oynamalarının bir nedeni de UEFA’nın eğitim standartlarına ilişkin çabasıdır.

Ancak eğitim planlamaları standart hale gelmesine karşın bütün ülkelerin birbirlerinin fotokopisi olduğu gibi bir yanlış anlaşılmaya varılmasın.

Haberin Devamı

Ülkelerin gelenekleri, olaylara bakış ve yaklaşımı, antrenman yoğunluğundaki ciddiyet ve disiplin, üst düzeyde taktik uygulayabilmek için öz kaynaklardan edinilmiş sağlam eğitim üstyapıdaki görüntüyü dolayısıyla futbol standartlarını değiştirmektedir.

Avrupa’nın küreselleşmesi ve ulusal karakterler

Avrupa ölçeğinde futbolun küreselleşmesi ülkelerin oyun karakterlerinden ödün verilmesine neden olunsa da teknik adamlar, oyuncular ve yorumcular tarafından sürdürülen futbol geleneği ulusal özyapılarının devam etmesini sağlamaktadır.

Bu bağlamda hemen hemen bütün dünya İtalyanların savunma organizasyonlarına gıpta ile bakarlar. İtalyan futbolu, teknik adamlarının yönlendirmesinden bağımsız olarak kendi kendilerine yetecek bir bireysellikle davranan futbolculara sahip taktik zekaya dayanır.

Dünkü final öncesinde İngilizlerin en büyük çekincesi İtalyan futbolcuların kimseye bağlı olmaksızın geliştirilmiş bireysellikleri ve taktik disipliniydi. İtalyanlar ise İngilizlerin cesaretine hayranlık duyar, onların inat ve enerjisine saygı-korku karışımı bir duyguyla yaklaşırlar.

“İtalyanlar sizi yenemez, siz onlara yenilirsiniz”

Cesaret mental enerji ise fizikseldir. Ancak taktik zekanın içinde mental, düşünsel, fiziksel ve organizasyon denilen futbolun en temel unsurları vardır.

Avrupa Şampiyonası başlarken ilk yazılarımdan biri bu tür turnuvaların taktik yetkinlikle kazanılabileceği üzerineydi. Dünyada futbolu taktikler üzerine oturtarak oynayan iki ülke vardır. Biri İtalya diğeri ise Almanya’dır.

Almanya sorunlu geldiği şampiyonaya beklendiği gibi erken veda etti. Bu durumda meydan İtalya’ya kaldı. İngilizler Wembley’de oynadıkları halde iş penaltılara kaldığında eleneceklerini İtalyanlar da kazanacaklarını biliyorlardı. Her şey bilindiği ve beklendiği gibi oldu. Cruyff’un dediği gibi İtalyanlar sizi yenemez, siz onlara yenilirsiniz.

YORUM YAZ