MENÜ

Hangi kadro daha derindir?

Abone Ol Google News

Beşiktaş’ın şampiyonluğunun değeri hatta en değerli şampiyonluk olduğu sınırlı kadroya sahip olmasıyla ilişkilendiriliyor genel olarak. Biz, olaylar üzerine fazla yoğunlaşıp, düşünmeden sayısal çoğunluğun nitelikli olduğunu zanneden bir anlayışa sahibiz.

Haberin Devamı

Oysa niteliksiz çoğunluktansa nitelikli azınlığın daha iyi olduğu üzerine bir genelleme çok uzun zamandır yapılmaktadır. Buradaki niteliksizlikten kastımız futbolcuların takımlarına katkısıdır. Düzgün kişilik, özyapı ve kariyere sahip oyuncular çeşitli nedenlerle istedikleri verim düzeyine ulaşamayabilir.

Fenerbahçe’nin kadrosunun kalabalık olduğunu ama derinliği olmadığını daha ligin ortasında yazmıştım. Küçücük bir istatistik bu gerçeği sayısal veri olarak da ortaya koymaktadır. Beşiktaş’ta sekiz oyuncu 30 maç ve üzerinde forma giymiştir. Bu sayı Fenerbahçe’de dört, Galatasaray’da ise sadece ikidir. Marcao 37 maç, Taylan Antalyalı ise 30 karşılaşmada görev yapmış.

Bu verilerin gösterdiği iki ana başlık vardır. Çok fazla oyuncu değiştirerek kadroları sahaya sürmek futbolda verim almayı engellemektedir. Fenerbahçe ve Galatasaray kadrosundaki sayısal çoğunluk nedeniyle devamlılığı ve takım dayanıklılığına ulaşamamışlardır.

Haberin Devamı

Ya da hocalar bu kalabalık kadroları doğru yönetememişler. Sakatlık ve salgın nedeniyle kadro değişiklikleri elbette önemlidir ancak nitelikli bir “takım olmak” için Galatasaray ve Fenerbahçe’nin kalabalık kadroları yeterli olamamış.

Günümüz futbolundaki en önemli saçmalıklardan biri yorgunluğu ileri sürerek rotasyon işgüzarlığına girişmektir. Sergen Yalçın bilerek ya da bilmeyerek rotasyondan vazgeçti. Bu uygulama Beşiktaş’ın şampiyonluğundaki kriterlerden biri oldu kanımca. Beşiktaş’ta hiç oynamaması hatta transfer bile edilmemesi gereken Nsakala bile 26 maç oynamış.

Oluşturulan futbolcu kadrosu içinden takıma en yararlı futbolcuları seçip onlarla devam etmek başarının temel faktörüdür. Siz oluşturduğunuz ana kadroyla yola devam edersiniz, görev yapamayacak duruma gelen futbolcunun yerine yenisini alırsınız. Fenerbahçe’de adı ve kariyeri büyük ama yararlılığı tartışma konusu olan oyuncu sayısı fazladır. Bu nedenle kadrosu Beşiktaş kadar derinlikli değildir.

Fenerbahçe’nin yeni transferlerinin içinde sadece Pelkas 30 maç oynamış. Geçen yıl da takımda olan kaleci Altay 33, Ozan Tufan 32 maçta görev yapmış. Bir de Caner Erkin 30 maç oynamış. O da geçmiş yıllarda Fenerbahçe’de forma giydiği için yapıyı biliyor. Belki de temel sorun yapılan transferlerde…

Beşiktaş’ın sezon boyunca yükünü taşıyan oyuncuların maç sayıları ise şöyle: Atiba ve Ersin 35, Vida ve Welinton 34, Larin ve Rosier 33, Souza 32 ve Ghezzal 30. Asıl yükü çeken oyuncuların içinde Aboubakar, N’Koduo, Mensah, Ljajic, Oğuzhan Özyakup, Gökhan Töre Milli takıma seçilen Rıdvan Yılmaz ve Dorukhan, takımın jokeri Necip Uysal ve Cenk Tosun yok! Hangi takımın kadrosu daha derinlikli?

YORUM YAZ