MENÜ

Hakeme saygı eğitimle geliştirilir

Abone Ol Google News

Euro 2020’nin yüzümüze vurduğu acı gerçekleri zaman zaman yazılarımıza konu edip bazen de satır aralarında değinme hakkımızı saklı tutup zorunlu olarak ülke içindeki gündeme döneceğiz pek yakında.

Haberin Devamı

Ancak genelde tüm maçlarda özelde de İngiltere’nin Danimarka maçında ve İtalya ile oynadığı final karşılaşmasında verilen ve verilmediği ileri sürülen penaltılarından hareketle hakemlere gösterilen saygının ne kadar değerli olduğunu nasıl içselleştireceğimizi, futbolun tüm paydaşlarının düşünmesi gerektiği kanısındayım.

Artık çocuklarımızın bile hakem yönetimlerine karşı adalet duygusu sarsılmış bir ortamda bunu nasıl başaracağız, hiç kolay olmadığını biliyorum. Ancak bir yerden başlamak ve başlangıca da eğitimi koymak ilk koşuldur sanırım.

Eğitimin eşsiz özelliği

Çünkü eğitim insanların düşünce ve davranışlarında değişim, gelişim yaratmak gibi eşsiz bir özelliğe sahiptir. Eğitimin bu eşsiz özelliğinden yararlanmak varken işi cezaya dökmek, ceza ile başlamak anlık iyileştirme sağlamaktan öte bir yarar sağlamaz.

Haberin Devamı

Futbolun en üst düzeyde oynandığı Avrupa ülkelerinde de zaman zaman hakemlere karşı kusurlar işleniyor. Ancak bu kusurlar aşırı yıkıcı, onur kırıcı boyutlara varmıyor hatta düzeyli eleştiriler bile ağır cezalara neden olabiliyor.

İngiltere’ye verilen penaltıyı eleştiren Arsene Wenger’e verilen ceza bizim medyada da yer buldu ve sanırım çoğunuz da biliyorsunuz. Bu noktadaki asıl konu şudur: Bir ülkede eğitime yeterince yatırım yapılıyorsa bunun sonucunda yapılan hatalara da o denli ağır cezalar verilebilir.

Değişimi federasyon ve hakem komiteleri yapamaz!

Bizim temel sorunlarımızdan biri Türk futbolunun federasyon ve hakem komiteleri tarafından düzeltileceği inancıdır. Böyle bir şey olanaklı değildir. Bu kurumlar futbolun üstyapısıdır. Üstyapılar altyapıyı değiştiremez!

Tam tersi, altyapılar üstyapı kurumlarını değiştirir. Yukarıdan aşağıya doğru bir değişim demokratik toplumlarda söz konusu olamaz. Değişim alttan başlatılacak eğitim seferberliği ile gerçekleştirilebilir.

Eğer altta sağlam bir eğitim sistemi kurarsanız yukarıda görev yapan dolayısıyla beğenmediğiniz hiç kimse yerinde kalamaz! Hakem kurullarında ya da federasyonda isimleri değiştirmek günü kurtarmak ya da sistemin devamından yana olanlara avantaj sağlamaktan başka bir işe yaramaz!

YORUM YAZ