MENÜ

Galatasaray'ın pozisyonları…

Abone Ol Google News

Mohamed Mostafa’nın attığı gol öncesinde Babel’in göğüs kontrolü sırasında yanlış teknik kullanması topun eline değmesine neden oldu. Aslında son derece deneyimli ve futbol tekniği gelişmiş, topla beden ilişkisi uyumlu olan Babel’in böylesi basit bir hareketi yaparken hataya düşmemesi gerekirdi. Ancak futbolun doğası herkesi açmaza düşürebiliyor.

Haberin Devamı

Bu pozisyonda Babel’in yapması gereken kollarını vücuduna yaklaştırmak değil uzaklaştırmak, yana açmaktı. Çünkü kollar öne gelince göğüs kasları(musculus pectoralis) kasılır, sertleşir ve topun kontrolü zorlaşır. Kollar yana açılırsa bu kez kaslar gevşer ve top adeta göğse yapışır. Dolayısıyla kontrolü de kolaylaşır. Küçük bir ayrıntı ama şeytan da buralarda gizleniyor.

Etebo’dan Muslera’ya hatalar zinciri…

Galatasaray’ın yediği golün başlangıcında Etebo iki rakip arasında topu kontrol etmeye çalışıyor. Tamamen yanlış bir tutum… Böyle anlarda takım kontra yakalanabileceği olasılığına karşılık önce savunma güvenliği söz konusudur. Bu nedenle gerekirse topu gelişigüzel o bölgeden rakip sahaya ya da saha dışına atmayı düşünmelisiniz.

Haberin Devamı

Donk, rakip neredeyse kale sahasının köşesinden içeri girecek buna karşın gevşek markaj yapıyor. Rakibin topa vurması için ona yeterince alan ve zaman bırakıyor.

Muslera rakibin vuruşunu kalenin önüne çeliyor. Bunu ancak genç ve acemi kaleciler yapar. Deneyimliler ise elinin içinden kaydırarak topu kalenin dışına doğru yönlendirir. O zaman rakip köşe vuruşu kullanır. Ömer Bayram’ın markaj ve ters kademe hatası da ortadan kalkar.

Donk’un kırmızı kartı tartışılmaz!

Donk’un direkt kırmızı kart görmesi tartışmasız doğrudur. Bu pozisyonun sana-bana göresi olmaz. Çünkü Galatasaraylı oyuncunun girişimi masum bir atak durdurma hareketi değildir. Karagümrüklü Sobiech’in arkası dönüktür ve korumasızdır, çaresizdir.

Bu durumda madeni kramponları Aşil Tendonu’na doğru yönlendirmek sadece futbolcunun sağlığını değil meslek yaşamını da tehdit eder. Tendonun kopması altı ay maç oynayamaz duruma gelmek demektir. Dolayısıyla sadece o anda Karagümrüklü oyuncuyu değil, gelecek günlerde oynanacak tüm maçlarda futbolcuları korumak için bu kırmızı kartı göstermek kaçınılmazdır.

Kerem ve Mevlüt’e yapılanlar penaltıdır

Maçın sonlarına doğru Kerem’e arkadan yapılan hareket basit gibi görünse de penaltıdır. Kerem çabuk ve hızlı bir oyuncudur. Hız arttığı zaman denge ve kontrol zorlaşır. Dokunmak bile onun topla ilişkilerini bozabilir. Tamamen arkada kalmış rakip savunmacı neden elini rakibe uzatır ki?

Luindama’nın Mevlüt’e yaptığı hareket de penaltıdır. Bir oyuncu topa yükselirken, daha yukarıya uzanabilmek için “kol çekme” hareketini yapar. Atletizmde koldan destek alarak hızlanabilmek için her antrenmanın bir bölümünde kol çekme çalışılır.

Ancak oyuncu hızlanırken de, yükselirken de kollarını önden yukarı çeker. Arkaya doğru kollarını açarak yükselen oyuncu hem gerekli mesafeyi alamaz hem de rakibine zarar verir. Dolayısıyla Luindama’nın yaptığı hareket penaltıyı gerektirirdi. Hareket bilimi(kinesyoloji) böyle buyuruyor…

Haberin Devamı
YORUM YAZ