MENÜ

Futbolun diyalektiği…

Abone Ol Google News

Futbol, mahalle arası oyundan profesyonel bir etkinliğe ve bugün için bir endüstriye dönüşünceye değin, diyalektik olarak değişimini sürdürse de, mantığı basittir. Basiti uygulamanın zor olduğunun altını çizerek değişmeyen ilkesini vurgulayalım: Top bizdeyken hücum ederiz, top rakibe geçince savunmaya döneriz. Futbolun bu basit ilkesini uygulamaya koyduğumuzda, bu kez karşımıza ikinci prensip çıkar: Top kazanılınca oyun alanını olabildiğince geniş tut, rakipteyken de mümkün olduğunca dar…

Haberin Devamı

Denebilir ki, ligdeki bütün takımlar bu ilkelere bağlı olarak oynuyorlar. Savunmada birikerek alanı daraltıyor, atakta ise sahayı genişletip kanatları kullanıyorlar. Hayatın hangi alanını ele alırsanız alın, söylemek kolay uygulamak zordur. Uygulamadaki zorluğu, bu sezon büyük takımların hiç alışık olmadığımız bir şekilde beklenmedik yenilgiler almasında görmekteyiz.

Sözünü ettiğimiz iki temel ilkenin uygulanmasında optimal düzey yakalanmak isteniyorsa, enerji seviyesi yüksek dinamik bir yapı oluşturulmalıdır. Bunun için de sadece antrenmanlar ve saha içinin düzenli olması yetmez, dışarıdaki yaşamın da son derece programlı olması gerekir. Eskiden oyuncular en azından haftanın belli günleri kampa alınarak, bu düzen belli ölçüde de olsa sağlanabiliyordu. Bugün artık böyle bir düşünce kabul görmüyor, yerini bilgi ve bilimsellik almış durumda. Son günlerde, düzenli yaşayan oyuncuların verim düzeyindeki artış gazetelerde haber oldu. Bu haberler boşuna yapılmıyor…

Haberin Devamı

Futboldan söz edildiğinde sık duyduğumuz bir yargı şöyledir: Futbolda artık sır yoktur, herkes hemen hemen her şeyi biliyor. Zaten sorun da buradadır! Herkesin her şeyi bildiği bir ortamda özellikle teknik adamların bilinenlerin ötesine geçememesi… Onun içindir ki, bazen insanları bezdiren yan ve geri paslarla, rakibi de kendimize uydurup içeriksiz bir oyunu sahneliyoruz.

Oysa, futbolun evrimi ve diyalektiği içerisinde daima yeni şeyler bulmak mümkündür. Eğer bir rakip bizim oyun tarzımıza kendini uydurup, karşı oyunlar bulmuşsa, o zaman yeni bir strateji geliştirmemiz gerekir. Bu futbolun diyalektiğidir. Size karşı önlemler alan rakibe karşı uygulayacağınız yeni strateji ve taktikler rakibi hata yapmak zorunda bırakmalıdır. Bunu yapmanın en önemli yollarından biri çabuk oyun ile futbol alanının boyutlarını çeşitlendirmektir.

Bir takım büyüklüğü ve şampiyonluklara alışkanlığı nedeniyle rakibini baskı altına alarak oynamayı hedeflese de, gerektiğinde geriye çekilerek güçlü karşı ataklar yapmasını da bilmeli ve bunu bir strateji olarak da uygulayabilmelidir.

Özellikle yandaşlar ve futboldan zevk almak isteyen izleyiciler futbolun ağırlıklı olarak hücum yönünü severler. Ancak doğru olan oyunun her iki yanını da aynı oranda önemsemektir. Futbolun taktik ve stratejileri de bu temel üzerinden üretilir. Nasıl, nerede ve ne zaman hücum ya da savunma yapılacak?

YORUM YAZ