MENÜ

Futbolumuzun bağışıklık sistemi

Abone Ol Google News

“Madalyonun iki yüzü” olduğunu hep söyleriz ama bu yaklaşımın nasıl derin anlamlar yüklü olduğuna da pek dikkat etmeyiz. “Madalyonun iki yüzü” sadece futbolda değil hayatın her alanında güzel olanın bile kusurlar içerdiğini anlatmak ister. Sözgelimi bilgi furyası…

Haberin Devamı

16. yüzyılda matbaanın icadıyla bilgi bombardımanına tutulan toplumlar kendilerini bu furyadan korumak için din görevlileriyle başladıkları bilgi kontrol sistemlerini zamanla müfredatın icadıyla gerçekleştirdiler. Müfredat bilgi tasnifi yaparak okuldaki öğrencileri zararlı bilgilerden koruyordu. Yani, müfredat eğitim kurumlarının bağışıklık sistemini oluşturmaktaydı.

Hayatın organları arasındaki nazik bağ…

Nedir bağışıklık sistemi? Başıboş bırakılmış bilgi hücrelerin kontrolsüz büyümesine engel olan biyolojik bağışıklık sistemi benzetmesiyle anlaşılabilir. Doğaldır ki hücreler büyümezlerse canlı yaşamı devam edemez.

Ancak sağlıklı işleyen bir bağışıklık sistemi yoksa eğer, organizma hücre büyümesini kontrol edemez. Organizma hastalanır ve hayati organlar arasındaki nazik bağı koparır. Kısacası bağışıklık sistemi, istenmeyen hücreleri yok etmektedir.

Haberin Devamı

Bilgi yol göstericiliğini neden kaybeder?

Her toplum, biyolojik bağışıklık sisteminkine benze işlevi olan kurumlara ve tekniklere sahiptir. Bu kurumların ve tekniklerin amacı, yeniyle eski, yenilikle gelenek, anlamla kavramsal kargaşa arasındaki dengeyi sağlamaktır ve bunu, istenmeyen bilgi ya da enformasyonu “yok ederek” yaparlar.

Hayatın dengesi, bağışıklık sistemi olarak görevi yapan kurumların zayıf düşmesi yüzünden bozulur. Böylece bilgi işlevliğini ve yol göstericiliğini kaybeder, bu yüzden tutarlılık yerini karmaşaya bırakır. Toplumda bağışıklık sistemi olarak görev yapan kurumların işlevleri öylesine duyarlılık gerektirir ki bazen bilgiye erişimin engellenmesi bile söz konusu olabilir.

Türkiye Futbol Federasyonu işlevsel mi?

Bu denli ayrıntıdan sonra sözü futbolumuza getirecek olursak, futbolumuzun bir bağışıklık sistemi var mı ya da bağışıklık sistemi olarak görev yapan kurumları var mı? Varsa Ulusal takımımız, ülkeler hazırlık maçlarını ciddiye alsın diye uydurulmuş Avrupa Uluslar Ligi’nde neden “C” ye kadar düştü.

Takımlarımız yine UEFA tarafından bazı ülke takımlarına mavi boncuk niteliğindeki Konferans Ligi’nde bile tutunamamaktadır. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’ne neden uzaktan bakmaktadırlar? Evet, soruların yanıtı açıktır; bağışıklık sistemi bozulmuş olan futbolumuzun hücrelerinin içinde istenmeyen oluşumlar cirit atmaktadır.

Onun içindir ki Avrupa’nın önemli liglerinden biri olduğunu sandığımız ligimizde güzel futbol görüntüsü izleyebilmek için dilencilik yapmaktayız. Türkiye Futbol Federasyonu futbolumuzun bağışıklık sistemini oluşturan temel kurumlardan biri olması gerekmektedir. Ülkemiz futbolunda tutarlılık yerine karmaşa egemense federasyonun işlevselliğinden söz edilebilir mi?    

YORUM YAZ