MENÜ

Futbolda adaleti VAR değil insan sağlar…

Abone Ol Google News

Çok değil daha geçen hafta, Beşiktaş seyircisinin yüksek bilinç düzeyi nedeniyle, Siyah-Beyazlı takımda hocalık yapmanın artık zor olduğunu yazmıştım. Beşiktaş yandaşları Alanyaspor karşılaşmasında yine yaptı yapacağını. Her zaman sosyal mesajlar veren Beşiktaşlılar bu kez durum tespiti de yapmış oldular. Maçın dördüncü dakikasında Alanyasporlu, Caulker’in attığı gol VAR tarafından geçersiz sayılınca hakemleri protesto edip Alanyaspor’u alkışladılar. Bu durum bizim sahalarımızda ender görülen bir olaydır.

Haberin Devamı

Aslında VAR’ın sorunlara köklü çözüm getirmediği açıktır ve Beşiktaş seyircisinin tepkisi de bu yönde bir dışa vurumdur. Futbolun gidişatını ve oynanış biçimini gelişen teknolojinin dışında tutamazsınız. VAR’ın oyuna adalet getirdiği algısı futbola yerleştirilmeye çalışılsa da, hakkın adil bir şekilde dağıtılması pek mümkün görünmüyor. Geçen hafta sonu oynanan maçlar ve seyirci protestosu bu yargıyı pekiştirdi. Onyekuru’ya yapıldığı sanılan ve olmayan bir penaltının Galatasaray lehine verilmesi, rakibinin şutunu önlemek için ayağını kıran Emre Akbaba’nın ayağının kırıldığı pozisyonda faulü yapanın Galatasaraylı oyuncu olduğu halde Rizesporlu futbolcunun VAR ile kırmızı kart görmesi ve milimetrelerle ölçülecek bir pozisyonda Alanyaspor’un golünün sayılmaması…

Haberin Devamı

Futbola VAR sistemi getirildikten sonra hakemlerin karar verme ve sorumluluk alma duygularının gerilediği milimetrelerle ölçülememesine karşın insani duygularla saptanabileceği görülmektedir. Futbol milimlerle oynanan bir oyun olmadığı gibi milimlerin peşine takılarak adalet de sağlanamaz. Yapılması gereken, teknolojik gelişimi insanların kusursuzluğunu en aza indirgemek için kullanmaktır. Oyun kurallarını daha iyi uygulamakla futbolda adaleti sağlayamazsınız. Gol durumlarını milimlerle saptıyorsunuz ama rakip oyuncuların dirseklerinin kaşa, göze, gırtlaklara santimlerce daldığını es geçiyorsunuz. Bu tür kuraldışı davranışlardan sonra kazanılan topların VAR’a gerek duyulmadan gol ile sonuçlandığı birçok pozisyon var. VAR ile futbolun oynanış biçimini insanileştiremezsiniz ancak insanı futbol oynamak üzere var ederseniz teknolojiden önce insan adaleti sağlar.

YORUM YAZ