MENÜ

Futbol tarihinin ünlü faulleri

Abone Ol Google News

1954 yılında Brezilya Futbol Federasyonu’nun kuruluşunun 50. yılı nedeniyle bir turnuva düzenlenir. Adına Taça das Naçoes turnuvası denilen organizasyona İngiltere ve Arjantin’de katılır. Brezilya açılış maçında Maracana’da İngiltere’yi 5-1 yendi. İngiltere Pele’ye özel önlem almamanın bedelini ağır ödemişti ancak sonraki maçta Arjantin’e de bir fikir vermişti bu oyun.

Haberin Devamı

Arjantin teknik direktörü Spinetto Pele’yi sıkı markaj altına alması için Jose Masiano’yu görevlendirmişti. Pele böylesine sıkı markajlara alışkın olduğu halde rakibinin baskısından rahatsız olup maçın başlamasından yarım saat sonra Masiano’ya kafa atıp burnunu kırdı. Hakem olayı görmedi ve Pele oyundan atılmaktan kurtuldu. Ancak yaptığı hareketin yarattığı baskıdan kurtulamamasından olsa gerek oyunun geriye kalan kısmında suya sabuna dokunmadan sahada dolaşıp durdu.

***

İngiltere’de düzenlenen 1966 Dünya Kupası’nda İngiltere ile Fransa grup maçında karşılaşır. İngiltere’nin oyunu 2-0 kazanmasından daha çok maçta İngiliz futbolcu Stiles’in rakibi Jacky Simon’a yaptığı korkunç faul konuşulur. FİFA İngiliz oyuncunun sonraki futbol hayatında dikkatli olması için Stiles’i uyarır. Ayrıca FİFA, İngiltere teknik direktörü Alf Ramsey’i de uyaran bir mesaj yollar. FİFA’nın mesajı Ramsey’in sonraki maçlarda bu oyuncuya görev vermemesi yönündedir. Ancak Ramsey orta alanda vazgeçemeyeceği bir oyuncu olduğu için FİFA’ya istifa tehdidinde bulunur.

Haberin Devamı

O maçta sakatlanan Greaves’i Ramsey pek tutmaz ama medya tarafından çok sevilir. Sakatlanınca Ramsey’e gün doğmuş, çeyrek final maçında en çok korktuğu Arjantin’in karşısına Hurst ile çıkmıştı. Medyanın futbolculuğunu tartıştığı ancak hava toplarında etkili ve top saklama becerisi olan Hurst’un attığı gol ile İngiltere yarı finale çıkar. Ancak bu maç futbol tarihinin en gaddar oyunlarından biri olarak akıllarda yer eder. Medyanın değerlendirmesi şöyledir: “Bir maçtan çok uluslararası bir vaka.”

***

1982 Dünya Kupası’ında Almanya ile Fransa yarı final maçı için İspanya’nın Sevilla kentinde karşı karşıya gelirler. Oyunun ilk yarısı Littbarski ve Platini’nin karşılıklı golleri ile 1-1 biter. İkinci yarının ortalarına doğru Fransız futbolcu Patric Battiston Alman savunmasının arkasına sarkıp kaleci Toni Schumacher ile karşı karşıya kalır.

Bir dönem Fenerbahçe’de de oynayan ve Türkiye’de ilk golü TSYD Kupası maçında Beşiktaşlı Şenol Fidan’dan yiyen Schumacher rakibinin üzerine sıçrayarak, diz kalça karışımı müdahalesi ile Battiston’u hastanelik eder. 8 Temmuz günü televizyondan izlediğim bu pozisyon sonrasında birçok insan gibi ben de Battiston’un ölebileceği ihtimalini düşünmüştüm. Bilinci kapalı olarak hastaneye kaldırılan Fransız futbolcunun ön dişleri ve birkaç kaburgası kırılmış, yüzünden 3-4 ameliyat geçirmişti.

Schumacher yaptığı hareketten sonra rakibinin yanına bile gitmemiş, üstünden aşırttığı topun auta gitmesini izlemiş sonra da hiçbir şey olmamış gibi topu alıp aut çizgisinin üzerine koymuştur. Hakemler bu harekete faul kararı bile vermediler, Schumacher oyunda kaldı. Sonrasında ne mi oldu?

Haberin Devamı

Fransızlar iki gol atıp 3-1 öne geçtiler. Ne var ki sonradan oyuna giren Karl-Heinz Rummenige peş peşe iki gol atarak oyunu 3-3’e getirdi. Oyun penaltı atışlarına gitti. Schumacher iki penaltıyı kurtararak Almanya’nın finale çıkmasına neden oldu. Schumacher futbolu bıraktıktan sonra yazdığı özyaşamöyküsünde Battiston olayına on bir sayfa yer verip kendini aklamaya çalışmış, pozisyonun faul olmadığını savunmuştur. Tarihin ünlü faullerine devam edeceğiz.

YORUM YAZ