MENÜ

Futbol takımları uzay mekiğine benzer mi?

Abone Ol Google News

Sadece bir futbolcunun değil, kos koca makinelerin parçalarından birinin kusurlu olması sonucu karşımıza nasıl vahim durumlar çıkacağını biliriz. Bu vahim durumlardan biri 1986 yılında yaşanmıştı. Uzay mekiği Challenger’i gökyüzüne taşıyacak itici roketlerin parçaları arasındaki minik boşlukları kapatmak için kullanılan ileri teknoloji ürünü conta gecenin soğuğunda donmuştu.

Haberin Devamı

Conta işlevsiz hale gelerek mekiğin dış yakıt deposundan sıcak gazların sızmasına ve büyük bir patlama sonucunda koca makinenin paramparça olmasına ayrıca mekikteki yedi kişilik mürettebatın tamamının ölümüne neden olmuştu. Küçücük bir parçanın işlevsizliği en ileri teknoloji ürünü, karmaşık milyarlarca dolarlık bir makinenin bozulmasına neden olmuştu. O conta tüm bileşenleri ve alt işlemleri birbirine bağlı olan bir sistemin en zayıf halkasıydı.

Büyük yangınlar küçük bir kıvılcımdan çıkar

Çok şükür ki futboldaki zayıf halkaların yaptığı hatalar böylesine ölümcül sonuçlar doğurmuyor. Ancak bir futbolcu tarafından yapılan tek bir hata, tek bir kusurlu hareket sonucunda takımın bütünü, camialar ciddi bir şekilde zarar görüyor. Teknik direktörlerin bu gibi zayıf halkaları düzeltmek, kusurları gidermek için çok çalıştıklarına inanmak isterim. Anadolu’da çok eski zamandan günümüze kadar gelen söylemde olduğu gibi; bir mıh bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir askeri, bir asker bir muhabereyi, bir muhabere bir ülkeyi kaybettirebilir…

Haberin Devamı

Ancak camiaların beklentileri ve teknik adamların omzuna yüklenen ağır yükler nedeniyle hataları giderme çalışmalarına yeterince zaman ayırdıkları konusunda kuşkularım vardır. Makinelerin bir contasını değiştirerek kusuru giderebilirsiniz ama futbol takımlarının vidasını onarmak sanıldığı kadar kolay değil. Bu zaman hatta çok zaman istese de, teknik adamların büyük yangınların küçük bir kıvılcımdan çıktığını hiç unutmaması gerekiyor.

Hatalar domino etkisi yapabilir

Genel anlamda bütün oyuncular elden geldiğince takımına yararlı olmaya çalışır. Ne var ki bir maç süresince oyuncuların yaptığı hatalar toplanarak değil katlanarak artar. Toplanarak artan hatalar giderilebilir ama katlanarak artan kusurlar domino etkisi yapacağı için bütün takım adeta yıkılır. Bir oyuncunun üzerinden karşınıza çıkan hata tüm takımı oyundan düşürebilir.

Karşılaşmada yeterince verimli olamayan bir oyuncunun, iki oyuncu arasındaki bir anlık iletişim kopukluğunun, çok iyi bir futbolcunun ender olarak yaptığı hatalardan birini yapmasına neden olabilir ki bu da bir takımın çöktüğü an olarak değerlendirilir. Yani zayıf halka demek sadece kendi hatalarıyla sınırlı kalmak demek değildir.

Büyük transferler büyük hataları gidermez

Yaptığı basit bir hata takımın en iyi oyuncularını bile bozabilir. Nasıl ki bir öğretmenin en önemli sorunu öğrencisinin yanlış bildiklerini doğrulayabilmekte çektiği sıkıntı ise, teknik adamlar da profesyonel lisansa sahip futbolcularının kusurlarını düzeltmek için benzer duyguları yaşarlar.

Büyük kulüpler transfer dönemlerinde çok büyük paraları bu nedenle harcarlar. Büyük paralar harcanarak alınan yıldızların takımın çöküşüne neden olacağı hataları yapmayacakları düşünülür. Ancak futbolda hiçbir şeyin garantisi yoktur. Rangers ile Galatasaray’ın durumunu karşılaştırabilirsiniz. Galatasaray yıldız oyunculara sahipken İskoç temsilcisi zayıf halkalarını güçlendirerek alt liglerden bugünlere geldi.

Haberin Devamı
YORUM YAZ