MENÜ

Fenerbahçe “Mesut” olabilir mi?

Abone Ol Google News

Modern futbolun babası olarak nitelendirilen Sovyet Rusya döneminin futbol adamı Viktor Maslov aynı zamanda presi de ilk uygulayan teknik adam olarak futbol tarihine geçti. Maslov oyuncularının görüşlerini dikkate alıp uzlaşmacı bir tarzı da benimsemesine karşın pres konusunda ödün vermez hatta bu konuda acımasız bile davranırdı. Onun acımasızlığının en tipik örneği de, Dinamo Kiev’de futbolcusu olan, topla becerisi çok iyi, muz ortanın mucidi ve top tekniği nedeniyle “bağcık” lakabı alıp taraftarlarca da çok sevilen Valeriy Lobanovski’yi pres yapmıyor diye takımdan uzaklaştırmasıdır. Gelecekte Maslov’un mirasının birinci derecede bekçisi olacak Lobanovski, teknik adamlığı döneminde hocasının haklı olduğunu savunup “ben de olsam Lobanovski’yi oynatmazdım” diyecektir.

Haberin Devamı

Fenerbahçe, Maslov ya da Lobanovski’nin uygulattığı düzeyde pres aşamasına henüz gelmemesine karşın böyle bir oyun anlayışının peşinden gitmeye çalışıyor. Doğaldır ki pres uygulaması büyük bir disiplin ve takım halinde hareket etmeyi gerektiriyor. Oyunculardan birinin görevden ödün vermesi durumunda pres uygulaması bozulur. Fenerbahçe’nin bazı maçlarda beklenmedik yenilgiler almasının nedenlerinden biri budur.

Haberin Devamı

Ne var ki son oynadığı Ankaragücü maçını da pres uygulaması ile kazandı. Presi iyi uygularsanız siz gol yollarında etkin olmasanız bile rakibi hataya zorlayarak sonuç alabilirsiniz. Fenerbahçe’nin Ankaragücü’ne attığı üç golde rakibi pres ile hataya zorlama ile geldi. Peki, Mesut Özil bu yapının içinde nasıl bir rol sütlenecek?

En iyi zamanında dünyanın en iyi takımlarında oynayabilecek kariyere ulaşan Mesut en fazla kendi bölgesinde rakibe gölge pres yaparak oynamıştır. Aylardır oynamamak yüzünden maç eksikliği olan, 33 yaşına gelip kariyerinin sonlarında olduğu için eksiklerinin giderilmesi de o derecede zor olacağına göre Mesut’un oynaması için nasıl bir yol bulunacak? Fenerbahçe bugüne değin uygulamaya çalıştığı kendi futbolunu mu yoksa Mesut’a göre mi oynayacak? Mesut artık rakibine gölge markaj bile yapamayacağına göre Erol Bulut oyun felsefesinden ödün mü verecek?

Yeni kurulmuş bir takım için şu an puan cetvelindeki yeri iyidir. Bu bağlamda gelecek günlerde oyun anlamında daha da aşama yapılacağı düşünülürse Mesut Özil’in hazırlanması için zaman olacak. Bu zamanın Fenerbahçe için fırsata dönmesi mümkün müdür? Nereden bakarsanız bakın her şey alınacak sonuçlara bağlı. Sonuç alındığı zaman Mesut’a ihtiyaç bile olmayabilir. Bu durumda Fenerbahçe mesut da bahtiyar da olur. Ancak kaybeden Fenerbahçe’ye katılacak Mesut toparlayıcı olamaz, yeni bir Kruse olayından öteye yol alınamaz gibi görünmektedir…

YORUM YAZ