MENÜ

Fatih Terim'in tespitleri

Abone Ol Google News

Türkiye’de üç büyük takımın genç futbolcuları oynatma konusunda ki sıkıntılarını biliriz. Avrupa’da başarılı olmak, oradan gelecek paralarla devamlı açık veren bütçelerini rahatlatmak genç futbolcu oynatmanın önündeki engellerden sadece bazıları…

Haberin Devamı

Buna karşın genç oyunculara karşı her zaman duyarlı olan hocalarımız da vardır. Bunların başında Fatih Terim gelmektedir. Zamanında Sabri Sarıoğlu’nu kazanmak için bir şampiyonluğu kaybetmeyi göze alabileceğini bire bir bana söylemiştir.

Samet Aybaba ise süper lig konumunda gençlere önem veren hocalardan bir başkasıdır. Beşiktaş’a “feda” döneminde kurduğu takım Bilic ile geliştirilip Şenol Güneş’e şampiyon Hoca unvanı kazandırdı.

Galatasaray Haaland’ı elinden mi kaçırdı?

Fatih Terim ülke içindeki ya da Galatasaray’daki gençleri yakından gözlerken bir gözü de dışarıdadır her zaman. Fatih Hoca’nın “Haaland’ı canlı olarak izlettik. Martin Linnes ile beraber Norveç’in aynı şehrinde olduğu için iletişim kurduk, babasıyla görüştük. Oyuncuyla anlaşma noktasına geldik. Maalesef, Norveç’ten hiç çıkmamış 20 yaşında bir oyuncuya o dönem 8-9 milyon Euro versek, neler olurdu Türkiye’de, siz tahmin edin” sözleriyle durum değerlendirmesini gazetelerden okuduk.

Haberin Devamı

Terim’in haklı olduğu taraf şudur: Norveç ile Almanya arası Norveç-Türkiye mesafesinden çok daha kısadır. Bunu elbette uzaklık olarak söylemiyorum. Kültür ve yaşam biçimi açısından değerlendiriyorum. Ülkemiz dışından gelip de bizim ligimizde gelişen, evrensel boyutlara varan kaç yabancı futbolcu anımsıyorsunuz.

Evrensel oyuncular bile ligimizde kayboluyor

Hagi, Popescu, Alex de Souza gibi birkaç kariyerli futbolcunun dışında gelenler bile burada genelde kayboluyorsa genç futbolcunun geleceğini, nereye varabileceğini kestirmek kolay değil. Onun için Haaland’ın bugünkü durumuna bakıp kimse iç geçirmesin. Türkiye’de oynanan futbol ve oyuna bakış açısı genç oyuncuları kazanmak için uygun bir ortam değil.

İnsanın değişen çevrelere yerel olarak uyum sağlama gibi eşsiz bir özelliği var ama bu özellik genç yaşlarda kolay ortaya çıkmıyor. Hele Türkiye gibi futbol iklimi zor ülkelerde taş yerinde kolay ağırlaşmıyor.

Bu bağlamda kaçan fırsatların arkasından kaçan gemiler gibi baka kalmanın pek anlamı yoktur. Yeni fırsatlar her zaman gelecektir. Yeter ki gelecek olanın kendini göstermesi ve gelişmesi için ortamı sağlıklı hale getirelim…

YORUM YAZ