MENÜ

Fatih Terim'in konuşması…

Abone Ol Google News

Dünya futbolunun efsane oyuncusu ve futbol adamı Hollandalı Johan Cruyff “futbol basit bir oyundur ama basit yapmak zordur” demişti. Almanya Ulusal takımından sonra Galatasaray’ın başına geçip şampiyonluklar yaşayan Derwall ise “futbol basit bir oyun değildir” diye yazdı anılarında. Futbol basit bir oyun mudur yoksa zorluk derecesi yüksek midir; insanların bilgisine, bakış açısına, bulunduğu yerlere ve duygularına göre değişebilir. Ancak kesin doğru olduğuna inandığım bir gerçek var ki, futbolda büyük finaller ve şampiyonluklar bizdeki kadar basite indirgenerek kazanılamaz.

Haberin Devamı

Galatasaray, Başakşehir karşılaşmasının ilk yarısını 1-0 yenik tamamladıktan sonra, oyunun dönüşü Fatih Terim’in soyunma odasında yaptığı motivasyon içerikli konuşmaya bağlandı. Terim’in maçı döndüren konuşmasının özeti şöyle yansıdı basına: “ Burada kapanması gereken bir hesap var. Kendiniz gibi oynamak zorundasınız. Sahaya çıkın ve gerçek Galatasaray gibi oynayarak taraftarımız önünde şampiyonluğu kazanın”. Bu sözler elbette ki oyunculara katkı yapmıştır ama soyuttur, daha somut veriler ve taktik değişiklikler gereklidir. Başka türlü geriden gelinip böyle önemli bir maç zor kazanılır.

Haberin Devamı

Fatih Hoca’nın konuşması büyük olasılıkla şöyle gelişmiştir: “Beyler, ilk yarıda oyunun hücum yönünü sadece Fghouli üzerinden tek yanlı oynadık. Oysa solda hızlı, çabuk ve becerili Onyekuru’ya sahibiz. Daha etkili hücumlar geliştirmek için oyuna bu tür maçları çok oynayan Selçuk’u da alıyorum. Belhanda ile birlikte iki kanadı da derin paslarla işler hale getirmeliyiz. İlk yarıda stoperlerimiz bir defa görev karmaşası yaşadılar ve golü yedik. İkincisine tahammülümüz yok. Rakibin duran toplarda hatalar yaptığını biliyoruz. Böyle anlarda Diagne, Luyindama ve Marcao’nun yüksek top becerisinden yararlanmalıyız. Özellikle söylüyorum bu devre Onyekuru’nun rakip arkasına ve savunma arasına sızdığında pas zamanlamasını iyi yapmalısınız. Bunları doğru uyguladıktan sonra maçı kazanacaksınız. Siz son şampiyonsunuz, bu şampiyonluğu da herkesten çok hak ediyorsunuz. Buna inancım tamdır…”

İnsanlar farklı kültürlerden gelip birlikte bir futbol takımı oluştursalar da insan her yerde insandır. Duygulara basit dokunuşlar yapılarak motive edilebilirler. Ancak 11 yabancıyla Başakşehir karşısına çıkan Galatasaray tamamen “Türk usulü” yöntemlerle şahlandırılamaz. Yapının sağlamlığı taktik ve teknik kurgudadır. Motivasyon ise bu uygulamayı güçlendirir…

YORUM YAZ