Fatih Terim'in hatası nedir?
Bir önceki yazımda Fatih Terim’in yardımcı seçimi konusunda yaptığı hataya değinmiş, seçtiği yardımcılarının ona yardım edemediğine değinmiştim. Gerek Fatih Hoca’nın gerekse yardımcılarının göremediği bir konuyu yazmayı planlıyordum.
Haberin Devamı ›
Terim’in yaptığı üç yıllık plan doğrultusunda geleceğe ilişkin bir endişesi olamayacağını düşündüğümden her zaman yazabileceğimi düşünmüştüm. Ancak Burak Elmas’ın beklenmedik kararından sonra geç kaldığımı anladım.
Konfüçyüs “hiçbir zaman geç değildir” demiştir. Bu özlü sözden hareketle konuyu özetleyip tarihe not düşelim. Galatasaray’ın genç futbolcusu Kerem Aktürkoğlu’nun koşu sitiline hiç dikkat ettiniz mi? Kerem koşarken gözünüzü tırmalayan bir görüntüyü hiç fark ettiniz mi?
Torrent’in ekibinde atletizm hocası var
Günümüzde teknik direktörlerin görevlerini hafifletecek, onun iyi bir takım yaratmasına yardım edecek birçok uzman var artık. Fatih Terim’in sorunu bu uzmanlardan yararlanmak yerine çoğunlukla kendine biat edecek eski futbolculara güvenmesidir.
Galatasaray’ın yeni teknik direktörü Domenec Torrent’in ekibinde bir de atletizm hocası olduğunu gazetelerden okuduk. Bizim için yeni bir şey değil. Futbolda gelişmiş her takımın teknik ekibinde atletizm hocası var.
Haberin Devamı ›
Çünkü koşu denilen eylem sadece bir fiziksel etkinlik değildir. Koşunun da kendine özgü bir tekniği vardır. Doğru koşu tekniğini her eski futbolcu bilemez. Bilselerdi Kerem’in koşu sitiline müdahale ederlerdi.
Vücut ağırlık merkezi doğru koşu ile kolay değiştirilebilir
İki kolu yere dik bir şekilde koşan oyuncu doğru teknikle koşmuyor demektir. Atletler gibi bacakları sert zeminden güç alarak koşmayan futbolcuların, yumuşak zeminde koşmaktan dolayı vücut ağırlık merkezini değiştirmekte zorlandığı için bir atletizm sporcusu gibi koşmaları gerekmiyor.
Ancak en azından kolun dirsek ile el arasındaki kısmının yere paralel olması gerekiyor. Bu hareket atletlerin omuz hizasına kadar “kol çekme” eyleminden farklıdır ve yumuşak zeminde denge sağlamak için gereklidir.
Tuncay Şanlı’nın koşu stili de sorunluydu
Zamanında Tuncay Şanlı da elleri ve dolayısıyla kolları aşağıda omuzlarını ileri, geri hareket ettirerek koşardı. Bu koşu tekniği oyuncuyu yavaşlatır. Bugün bilim, sporcuları yüzde 0,5 ile yüzde bir arasında hareketlendirebiliyorsa performans açısından büyük fark yaratılabiliyor.
Futbolcu olabildiğince vücut ağırlık merkezini sahaya yakın tutmalıdır. Bunun için öne eğilmeli ve kollarını yere paralel hareket ettirmelidir. Bu hareket oyuncunun kolay durabilmesini ve kolay yön değiştirebilmesini sağlar.
Deneyimli oyuncuların koşu stillerine müdahale etmek pek doğru değildir ancak gençlerin koşu tekniği üzerinde dikkatle durulmalıdır. Gönül ister ki bu gibi eksikler alt yapılarda giderilsin.
Ancak temel eğitim sırasında yeterli donanıma sahip antrenörlere görev vermeyen kulüp yöneticileri birde “atletizm antrenörü” ile uğraşamazlar haklı olarak!