MENÜ

Derbiler bize neler öğretir?

Abone Ol Google News

Futbolda hiçbir karşılaşma birbirine benzemez. İster derbi olsun isterse sıradan maçlar hiçbir oyun birbirinin aynı değildir. Karşılaşma içerisinde benzer taktik ve stratejiler uygulansa da, uygulayıcı konumundaki futbolcular ve teknik adamlar değiştiği için oyunun gidişatı da farklılaşır. Denebilir ki son oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçında teknik direktörler aynıydı. Doğrudur ama uygulamalar ve sahaya sürülen oyuncular değişikti.

Haberin Devamı

Örneğin Fenerbahçe-Galatasaray maçları sırasında, sarı lacivertli takımın kendi alanında karşı atak oynamak zorunda olduğu kaç oyun vardır, bu iki takımın tarihinde? Maç içinde yaşanılan yeni olaylar bazen teknik adamları yeni kombinasyonlar denemek zorunda bırakabilir. Hasan Ali Kaldırım’ın kırmızı kart görmesi de Ersun Yanal’ı kendi sahasında karşı atak ve savunma ağırlıklı bir oyuna yönlendirdi.

Çünkü savunma ve karşı atak üzerine kurulu bir oyun hücum etmekten daha kolaydır. Nitekim Galatasaray, neredeyse maçın büyük bölümünde çok forvetle hücuma dayalı bir oyun uyguladığı halde maçtan bir puanla ayrılmak zorunda kaldı. Eskiden beri savunma organizasyon hücum ise inisiyatiftir diye bir futbol deyimi vardır. Organizasyonu gelişmiş az sayıda savunma oyuncusu sayısal olarak daha fazla olan hücumculara gol şansı vermeyebilir.

Haberin Devamı

Son oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde oyun sarı-kırmızılı takımın lehine tek taraflı oynanmasına karşın, Fenerbahçe karşıtını kendi istediği bir oyun yapısına yönelttiği için sarı-lacivertliler açısından sorunun önemli bir kısmı çözülmüştür. Galatasaray kazanabilmek için gereken, oyun alanının boyutlarını çeşitlendirmek yerine maçı dar alana sıkıştırarak karşılaşmanın gidişatını kendi lehine çeviremedi.

Kaldı ki futbol alanında birçok şeyi doğru yapmak bile kazanmanın garantisi değildir. Bazı takımların rakiplerine karşı üstünlük sağladıkları halde maçı kaybettiğine ilişkin örneklerle doludur futbol tarihi. Çok fazla hücum geliştirmektense sınırlı sayıda atağı, nasıl başlatıp nasıl sonuçlandırmak gerektiğini bilmek kazanmak için daha gerçekçi bir formül olabilir.

YORUM YAZ