MENÜ

Büyük takımlar kaybedince…

Abone Ol Google News

İnsan davranışları üzerine yapılan araştırmalar sonucunda birçok veri elde edilmektedir. Bunlardan biri de, insanların gözlemledikleri bir olayın nedeni olarak düşündükleri şeyi belirledikten ya da iki olay arasında bir bağ kurduktan sonra bu bağı destekleyen bilgilerin peşine düşmeleridir. Arayıp buldukları bağlantılar çoğunlukla kendi düşüncelerini destekleyici niteliktedir.

Haberin Devamı

İşin ilginç yanı bir futbol karşılaşmasını kaybetme ya da belirlenen hedefe ulaşamama gibi olumsuz bir olayın nedensel bağları ve destekleyici savlarını daha hızlı bulmaya çalışmalarıdır. Özellikle beklenmedik bir sonuç ortaya çıktığında…

Beşiktaş mı kaybetti yoksa İstanbulspor mu kazandı?

Sözgelimi, geçen hafta sonu oynanan maçlar içinde İstanbulspor ile berabere kalan Beşiktaş hakkında, Alanyaspor’u farklı yenen Fenerbahçe’den daha fazla konuşulmuş, nedensel bağlar kurulmaya çalışılmış, yorumlar yapılmıştır.

Çünkü genellikle kazanan bir takım, zayıf olduğu kabul edilen bir takıma karşı beklenmedik bir biçimde puan kaybettiğinde taraftarlar(özellikle ateşli taraftarlar) beklenen sonucun alındığı karşılaşmalara oranla daha fazla nedensel açıklama üretirler.

Haberin Devamı

Bilgi kontrolü yapılmıyor!

Büyük takımların kazanımları; uzun galibiyet serileri, takım ruhu, sıkı ve disiplinli çalışma, oyuncuların doğal yetenekleri, çalışmayla kazanılmış beceriler gibi basit açıklamalara bağlanırken, ara sıra alınan yenilgiler onlarca köşe yazısına ve saatlerce süren radyo ve televizyon programlarına konu olur.

Sonu gelmez bir arayışla şu ya da bu neden üzerinde durulur. Yani karşı takımın görünmez bağlarının daha iyi olmasından dolayı organizasyon becerisinden, derin sayısal verilerde daha üstün olmalarının dışında her şey tartışılır.

Böyle durumlarda bilgi kontrolü ne yazık ki yapılamıyor. Çünkü bilgi, kontrolün başka bir biçimidir.

YORUM YAZ