MENÜ

Bir vuruş bir şampiyonluk getirir

Abone Ol Google News

“Bir mıh bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir askeri, bir asker bir muharebeyi, bir muharabe bir savaşı, bir savaş bir ülkeyi kurtarır.” Anadolu’da çok bilinen bu özlü söylemin Moğol İmparatoru Cengiz Han’a ait olduğu söylenir.

Haberin Devamı

Yaşamsal olayların birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu anlatan bu söylemi futbola nasıl uygulayabiliriz? Futboldaki temel teknik hareketlerin, gerek savunmada gerekse atakta, mıh ile ülke arasındaki bağlantı kadar önemli olduğunu hiç düşündünüz mü?

Basit bir top kontrolünün, harika bir gol ile sonuçlanacak atakları başlattığı aklınıza hiç gelir mi? Bir top kontrolü bir gol pasını, bir pas bir vuruşu, bir vuruş bir maçı, bir maç bir şampiyonluğu, bir şampiyonluk bir takımı hatta bir camiayı kurtarır yeri geldiğinde. Örnek mi istiyorsunuz?

Beşiktaş’ın devre arasında kadrosuna kattığı Kanadalı Larin’in yaptığı vuruş. Osmanlıspor-Beşiktaş karşılaşmasının maç eleştirisinde kısaca değinmiştim. Larin, Osmanlısıpor ceza yayının üzerinden sağ ayağıyla bir plase vuruş yaptı.

Haberin Devamı

Çoğu santrfor şut çekse bu denli hızlı gitmezdi top. Sivasspor maçında attığı iki gole bakmıyorum. Ancak daha çok dikkatimi çeken o vuruştur.

Peki, Kanadalı genç santrfor yaklaşık 4-5 aydır Şenol Güneş ile antrenman yapmıyor mu? Bir teknik direktör, oyuncusunun maç kurtaracak özelliklerini bu süre içerisinde göremiyorsa ne zaman görecek? Önümüzdeki yıl Larin maç kurtaracak vuruşlarını yaptığında, o ünlü şarkı sözleri aklımıza gelmez mi? “Daha önceleri nerelerdeydiniz?”

Kuşkusuz bu sorunun da yanıtı var: O günlerde Şenol Güneş Vagner Love ile uğraşıyordu. Brezilyalı santrforun Alanyaspor’da attığı golleri Beşiktaşa’da kazandıracağını sandı Şenol Hoca. Oysa Love’un alınması zaten sınırlı olan Beşiktaş’ın atak gücünü daha da aşağıya çekti.

İnsan böyle anlarda düşünmeden edemiyor ve aklına gelen şu soruyu hemen soruveriyor: Love ile uğraşılacağına Larin’in farkına varılabilse en azından Beşiktaş önümüzdeki sezon santrfor aramıyor olacaktı.

Bunun kararını verecek olan kimdir? Elbette ki teknik direktördür. Herkesin gördüğünü, en azından ligin sonunda Larin’in farkına varanlardan çok daha önce Şenol Güneş’in görmesi gerekmez mi?

Büyük olasılıkla önümüzdeki sezon da, Şenol Güneş kendini haklı çıkartmak için yine Larin’i oynatmayacak. Ama bugün onu alkışlayan tribünler gerçeği gördü. En küçük başarısızlıklar da bir vuruş ile bir takımın kurtuluşu arasındaki ilişkiyi anımsayacaklardır.

Not: Bu yazı 24 Mayıs 2018’de yazıldı.

YORUM YAZ